- Jeg har hatt denne jobben lenge nok til å se når markedene går inn i en ny fase med galskap. Det får meg til å klø meg forvirret i hodet, skriver stjernestrategen Albert Edwards i Societé Generale i en fersk oppdatering.
Han mener det er like latterlig å tro at verden nå er inne i en økonomisk gjeninnhentingsperiode, lik den som var i 2005-2007.
- Men investorene er tilbake på dansegulvet, skriver han.
Edwards mener at når privat sektor nå er i ferd med å bygge ned gjelden, er det uunngåelig med vekstskuffelser fremover - som etter resesjonen i 1991.
Etter boblen, i istiden
Mange peker på at perioden 1991-1994 var svært bra for aksjer, og spør hvorfor markedene ikke skal reagere på samme måte nå.
- På 1990-tallet var vi fortsatt i et bullmarked der aksje- og obligasjonsavkastning hang tett sammen. I dag, etter boblen og i istiden verden nå er inne i, går lavere obligasjonsavkastning hånd i hånd med høyere aksjeavkastning. Så i motsetning til begynnelsen av 1990-tallet er vi låst i et bjørnemarked for aksjer, skriver Edwards.
Edwards mener det er lurere å satse på obligasjoner i dagens marked.
- Jeg ser enda et forsøk fra myndighetene på å løfte aksjemarkedene for å øke den økonomiske aktiviteten, men strategien kommer ikke til å bære frukter fordi den produserer boble etter boble, og tilslutt sprekk etter sprekk, hver gang større og mer farlig enn den før.
- Husk at dette var mannen
Ifølge Edwards er det svært lite som overrasker han. Men til og med han var svært overrasket da den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke på dokumentarprogrammet 60 minutes sa at han var sikker på at han kunne hindre inflasjonen i å komme ut av kontroll.
- Kritikerne som påstår at Fed risikerer å overopphete økonomien og skape inflasjon, vurderer ikke risikoen ved ikke å gjøre noe. Jeg tror inflasjonsfrykten er altfor overdrevet, sa Bernanke.
Les om intervjuet her: - Inflasjonsfrykten er overdrevet
- Hvis det er én ting Ben Bernanke burde være 100 prosent klar over, så er det hans egen feilbarlighet. Husk at dette er mannen som sto hardt på at de amerikanske boligprisene ikke kom til å falle, i tillegg til at han nektet for at det var en boligboble i utgangspunktet, skriver Edwards, og tilføyer:
- Jeg er klar over at disse gutta må late som om de vet hva de driver med, men hvem hadde trodd at han, som sto i sentrum for det største økonomiske og finansielle kræsjet siden 1930-tallet, skulle vise så lite ydmykhet og usikkerhet.
En gal, gal verden
I motsetning til Bernanke, gjør Edwards et forsøk på ydmykhet:
- Det er i tider som disse at jeg virkelig begynner å tro at jeg ikke har peiling på hva jeg driver med lenger. Det er virkelig en gal, gal, gal verden, skriver han.
Han føler seg nå som en ensom stemme på den negative siden, men trøster seg med at det også er kommentatorer som deler hans ekstreme skepsis mot dagens situasjon.
Les også:
<b>Nedturen som aldri kommer</b>
<b>- Aksjene skal ned 60 prosent </b>
<b>Bull på vekstboble</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.