Stavanger tingrett frikjente i dag Kristian Falnes i Skagen Fondene for brudd på verdipapirhandelloven. Økokrim mente stjerneforvalteren brøt taushetsplikten da han i januar 2009 varslet teknologiselskapet Q-Free om det han mente kunne være handel på innsideinformasjon og mulig kursmanipulasjon.

Skagen-forvalteren kontaktet selskapet etter at han fikk vite at det var en kjøper i markedet som ønsket å kjøpe nærmere 25 prosent av aksjene i selskapet

Senere er det kommet frem at det var Q-Frees hovedkonkurrent, det østerrikske teknologiselskapet Kapsch, som forsøkte å kjøpe aksjene i det norske selskapet. Falnes mener det er rart at Økokrim gikk til sak mot ham og ikke mot det østerrikske selskapet.

- Rart
- Ja, det sa jeg også i retten, at jeg synes det er rart at de bruker ressurser på meg og ikke der det kan se ut som det har vært alvorligere lovbrudd med både kursmanipulasjon dagen før og mulig innsidehandel den aktuelle dagen. Men det kom jo frem i dommen at Økokrim av kapasitetshensyn valgte å ikke ta saken, men istedet sendte den til Finanstilsynet som har sendt den videre til Oslo Politidistrikt, og der ligger saken, sier Falnes til DN.no.

- Hvorfor var det viktig for deg å ta denne saken til retten og ikke bare betale boten?

- Jeg synes at så lenge jeg mente jeg ikke hadde gjort noe feil - snarere tvert imot mener jeg at jeg hadde gjort det som var krevet for å ivareta markedets integritet - så var det ikke riktig av meg å se en annen vei. Jeg synes det var riktig å ta saken til retten og ikke akseptere en straff for noe man ikke synes er riktig, sier Falnes.

Økokrim anmeldte Kapsch
14. januar 2009, dagen før Kapsch startet arbeidet med å sikre seg over 20 prosent av aksjene i Q-Free, solgte Credit Suisse unna en betydelig aksjepost i Q-Free. Aksjene tilhørte en anonym klientkonto. Dette er en konto som meglerhuset har opprettet for en kunde som ønsker at dens identitet ikke skal være kjent.

Salget førte til et uvanlig stort handelsvolum i Q-Free-aksjen. Det var gått nesten et halvt år siden forrige gang aksjen ble handlet i så stor skala. Q-Free-aksjen falt nærmere 15 prosent i løpet av handelen denne dagen.

Både Oslo Børs og Økokrim har senere gått langt i å antyde at klientkontoen tilhørte Q-Frees konkurrent Kapsch. I tingretten kom det frem at det er overført en større aksjepost i Q-Free fra en klientkonto i Bank Austria til Erste Bank AG i Sveits. Credit Suisse har bekreftet at salget av aksjene ble gjort på vegne av sistnevnte bank.

- Det er holdepunkter for å si at Kapsch kan ha stått bak salget, sier statsadvokat Henrik Horn til DN.no.

I retten kom det også frem at Kapsch er anmeldt for kursmanipulasjon, men at Økokrim på grunn av kapasitetshensyn har valgt å ikke forfølge saken.

Innside-forlik
I retten kom det også frem at visepresident i Kapsch, Kari Kapsch, og hans kone Isabella, samme dag, 14. januar 2009, kjøpte aksjer i Q-Free asa. Aksjekjøpet ble senere gjenstand for innside-etterforskning i Østerrike.

Ekteparet inngikk ifjor vår et forlik i østerriksk rett. Kari Kapsch vedtok å betale en bot på 30.000 euro, mens Isabella Kapsch betalte en bot på 3.000 euro. I tillegg gikk ekteparet med på å betale 25.379 euro til den veldedige institusjonen Steinhalerhof.

Les også: Innside-dramaet minutt for minutt

Økokrim anker
Mandag ettermiddag ble det kjent at Økokrim anker saken mot Falnes til lagmannsretten.

- Vi er uenig i hvordan retten tolker reglene og hvordan den har forstått systemet. Det er vår vurdering i denne saken at retten har kommet til uriktig resultat, sier statsadvokat Henrik Horn til DN.no.

Les også:

Falnes frifunnet

- Så ut som noen hadde hatt verktøykassen full av "dirty tricks" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.