Investor og pessimist Jan Haudemann-Andersens investeringsselskap Datum gikk på en stjernesmell i fjor. Datum fikk et minusresultat på 113 millioner kroner før skatt. Egenkapitalen ble redusert fra 951 til 842 millioner kroner.
Hva ender det opp med? Et krakk? Jan Haudemann-Andersen
Underskuddet skyldes først og fremst negativ kursutvikling i det britiske gruveselskapet Avocet Mining Ltd, Datums største post i porteføljen ifjor. I mars solgte Haudemann-Andersen seg ut av gruveselskapet og innkasserte 430 millioner kroner.
- 2011 isolert sett var et dårlig år. Men jeg prøver å se det i en litt større sammenheng. Jeg klarte meg uten tap i 2009, og med et resultat på 270 millioner kroner i 2010, er dette til å leve med, sier Haudemann-Andersen.
Nå sitter selskapet hans fullastet med kontanter. Han tror den økonomiske krisen i Europa blir verre.
- Økonomien i denne delen av verden er på vei ned. Spørsmålet blir om aksjemarkedet går samme vei eller om pengetrykkingen blir så kraftig at papirpengers verdi forvitres og investorene må gjemme seg i realaktiva som for eksempel aksjemarkedet, sier investoren.
Les mer:
<b>- Det er på tide å ta hodet ut av sanden</b>
<b>Rentemarkedet holder pusten</b>
Vil ta lang tid
Haudemann-Andersen har siden finanskrisen høsten 2008 spådd økonomisk ragnarokk. Nå frykter han krakk i aksjemarkedet.
- Vi har en svært utfordrende situasjon i den vestlige verden, samt i Japan. Europa er i en resesjon, og deler av Europa er i en depresjon. Vi har et nullrentescenario med høy statlig gjeld i størrelsesorden 100 prosent av brutto nasjonalprodukt, samtidig som vi har krigslignende underskuddsbudsjetter på mellom fem og ti prosent. Likevel har vi ingen, eller anemisk, vekst. Arbeidsledigheten er oppe i over 20 prosent i for eksempel Spania, og den er økende. Vi ser et strukturelt problem som det vil ta lang tid å løse, sier han.
Alder:
Stilling:
Bakgrunn:
Utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI og samboer med fiolinisten Marte Krogh.
I 1980 lånte han 200 000 kroner fra sin bror. Pengene investerte han i aksjemarkedet, hvor han tjente sin første million som 24-åring.
Senere slo han seg opp med utviklingen av teknologiselskapet Tandberg Data.
Skapte mediastorm i fjor med uttalelsen «Hvilken kvinne ønsker seg en mann som tar pappaperm?»
Forvalter nå størsteparten av sin formue gjennom investeringsselskapet Datum AS, som har aksjer innen industri, eiendom, gull og gruvedrift, samt en stor bankkonto med kontanter.
Var i 2010 oppført med en inntekt på 11,5 millioner kroner og formue på 781,7 millioner kroner.
- Dette er en svært dramatisk situasjon som jeg er redd for at blir verre, sier investoren.
- Mitt klare inntrykk er at politikerne i vår del av verden blir styrt av de store bankene gjennom sterke bånd mellom politikere og toppfinans. Og som vi kjenner til, har de store bankene problemer med sine balanser. De ønsker å inflatere økonomien gjennom pengetrykking, sier Haudemann-Andersen.
Pengetrykking
- Når kommer krakket i aksjemarkedet?
- Krakket uteblir inntil videre gitt at det trykkes nok penger. Hvis den amerikanske og den europeiske sentralbanken i ettermiddag hadde gått ut og garantert at det ikke ble mer pengetrykking, ville vi fått et krakk umiddelbart, sier han.
Haudemann-Andersen mener derimot at pengetrykking er en farlig vei å gå fordi den er lettvint og vanskelig å avslutte.
- Tyskland i mellomkrigstiden er et grelt eksempel på dette og et annet er Mexico i nyere tid. Massiv pengetrykking kan endre vår oppfatning av hvordan balansen skal se ut. Det kan bli nødvendig å søke realkapital for å bevare verdiene, sier han.
- I kjølvannet av finanskrisen i 2008 sa du at de som vil bli vinnerne, er de som klarer å opprettholde kjøpekraften på pengene sine. Har du klart det?
- Noenlunde. Vi er inne i en uvanlig komplisert situasjon i OECD-området med få historiske paralleller. 1929 var en lignende situasjon, vi hadde noe av de samme strukturelle problemer med gjeldsoppbygging, men man fulgte ikke opp med massiv pengetrykking som i dag, sier Haudemann-Andersen.
Sverger til cash
Hans investeringsselskap Datum AS hadde ved årsskiftet 151 millioner kroner i kontanter. Så langt i år er kontantbeholdningen økt til omlag 661 millioner, etter at selskapet solgte alle dets aksjer i det engelske gruveselskapet Avocet Mining Ltd og gassrederiet Awilco LNG asa. Ifølge DN beregninger utgjør dermed kontanter nærmere 75 prosent av selskapets totalkapital.
- Hvorfor velger du å sitte på så store bankinnskudd?
- Fordi jeg er usikker på situasjonen. Vi opplever nå en svært deflatoriske trekk i økonomien, samtidig som sentralbankene trykker penger, noe som er inflaterende. Hva ender det opp med? Et krakk? Tidobler du pengemengden, vil aksjemarkedet gå bra selv om situasjonen i økonomien forverrer seg. Stort sett er bankinnskudd trygt, men vi er i en særstilling i dag. Vi vet ikke hva politikerne vil gjøre. Politikere og sentralbanker er som jokere i systemet, sier Haudemann-Andersen.
I tillegg til bankinnskudd, eier Datum AS 28,8 prosent av aksjene i industriselskapet Fesil og er med det nest største aksjonær. Datum eier også 60 prosent av leteselskapet Duoro Gold, som besitter gullforekomster i Portugal samt Mali i Vest-Afrika.
Les også:
Nesten milliardær igjen
<b>- Jeg er svært skeptisk til konjunkturoppgangen</b>
<b>- Å håpe på den store kanonen virker nesten naivt</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.