Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen deler uroen for den unormalt høye andelen uføre i Norge.
I en serie artikler de seneste dagene har DN.no rettet søkelys mot denne problemstillingen:
681.000 arbeidere betaler Norges uføreregning
- Mange av disse kunne muligens vært i arbeid
- Norge er ekstremt slepphendt
Jon Qvortrup i Attføringsbedriftene i NHO-service mener regjeringen har gjort en god jobb under finanskrisen for ordinære arbeidstakere.
- Men problemet er at satsingen på tiltak som for eksempel lønnstilskudd, eller utdanning, som Dag Terje Andersen sier er regjeringens største attføringstiltak, ikke er effektiv overfor den store gruppen mennesker som på grunn av sykdom eller uførhet har falt utenfor, sier han til DN.
Begrenset nytte
Han peker på at han hverken har noe imot hverken lønnstilskudd eller utdanning, men det er mange som har behov for mer målrettede tiltak.
- Gjennom finanskrisen har oppmerksomheten og fokuset vært rettet mot ressurssterke mennesker som har mistet jobben. Men forskningresultater går langt i å si at effekten av tiltak overfor ordinære arbeidstagere er begrenset, de som har nytte av tiltak er yrkeshemmede. Det sier også Nav selv, sier han.
Han mener at når fokuserte tiltak settes inn for sent for de som trenger det mest, slik han mener det gjør nå, er at veien tilbake til jobb blir lenger og at mange ikke får muligheten til å komme tilbake i jobb i det hele tatt.
- Det er med på å bidra til et høyere uføretall enn nødvendig. Vi er skuffet over regjeringens tilnærming til dette problemet, sier han.
Ingen bevisst taktikk
OECD er blant dem som har pekt på at den reelle arbeidsledigheten i Norge holdes skjult, ettersom nesten en fjerdedel av befolkningen i arbeidsfør alder er på trygd.
- Jeg tror ikke dette er en bevisst taktikk for å skjule ledighetstall. Men effekten er den samme. Når du ikke setter inn tiltak tidlig, får du flere som erklæres uføre og flere som faller utenfor arbeidsledighetsstatistikken. Regjeringen er ikke offensive nok når det gjelder å få yrkeshemmede tilbake i jobb, sier Qvortrup.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.