Det er oljenæringen som må plukke opp regningen for regjeringens tiltakspakke til norske fastlandsbedrifter, som ble annonsert søndag.
Regjeringen offentliggjorde den 5. mai et forslag om å sette ned satsen i friinntekten fra 7,5 prosent til 5,5 prosent. Det betyr at regningen kommer i form av lavere skattefradrag ved nye utbygginger.
Norges største oljeselskap, Statoil, har nå regnet på den anslåtte virkning av foreslåtte endringer i petroleumsskatten:
«Statoil anslår foreløpig virkningen på selskapets kontantstrøm fra drift til under NOK 0,5 milliarder i 2013, gradvis økende til full effekt etter 4-5 år. Den foreslåtte endringen vil redusere skattefradraget på norsk sokkel med 38 millioner kroner for hver milliard kroner som investeres», skriver Statoil i en pressemelding mandag morgen.
Statoil peker på at forutsigbare og stabile rammevilkår er viktige for å sikre attraktiviteten til fortsatte investeringer på norsk sokkel for Statoil og de andre olje- og gasselskapene.
- Den foreslåtte endringen i petroleumsskatten reduserer attraktiviteten til fremtidige prosjekter, særlig for marginale felt, og reiser spørsmål ved forutsigbarheten og stabiliteten til rammevilkårene for langsiktige investeringer på sokkelen, sier Torgrim Reitan, konserndirektør for økonomi og finans i Statoil.
Tre milliarder i året
Med dagens skatteregler får oljeselskapene fratrekk for 93 prosent av kostnadene ved utbygginger på norsk sokkel. Ifølge DN.nos beregninger vil endringen føre til at oljeselskapene ved utbygging nå vil få et samlet fratrekk på 89,3 prosent.
Totalt vil reduksjonen utgjøre rundt 70 milliarder kroner for oljeselskapene målt som nåverdi over perioden fra 2013 til 2050 - eller rundt tre milliarder kroner årlig.
Reduksjonen kan være nok til at flere planglagte prosjekter blir ulønnsomme, frykter bransjen.
Norsk olje- og gass, som er bransjeorganisasjonen for oljeselskaper og leverandørbedrifter på norsk sokkel, frykter at prosjekter for økt utvinning og andre prosjekter med marginal lønnsomhet nå blir skrinlagt.
- Den stabiliteten og forutsigbarheten som har preget rammebetingelsene for norsk olje- og gassvirksomhet blir nå utfordret. Det i seg selv vil komme til å redusere konkurransekraften og attraktiviteten til norsk sokkel. Det er en reell endring som kan medføre at marginale prosjekter blir skrinlagt, sa næringspolitisk direktør Erling Kvadsheim i Norsk olje og gass til DN.no søndag.
Les også: Regjeringens tiltakspakke: Flere utbygginger kan ryke
LES OGSÅ:
Høyre: - Sender regningen til andre norske bedrifter
Norsk industri: - Riktig retning
Stoltenberg: - Det er to varsellamper som blinker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.