Bjørn Eriksen mener at regjeringen umulig kan kaste Reiten som konsernsjef i Hydro, for så å hindre ham i å bli styreleder i StatoilHydro.

- Reitens posisjon er sikker. Dette er et vedtak (opsjonsløsningen, red. anm.) som er fattet av styret, og det er styret som er ansvarlig. Reiten er betraktet som arbeidstaker, og nyter arbeidsrettslige vern. Per i dag er det ingen opplysninger som truer hans arbeidsforhold, sier Eriksen til DN Energi.

Les også: Reiten kan bli sparket

- Helt grunnløst
Bjørn Eriksen er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, og har akkurat tatt doktorgrad i saksbehandlingsregler ved oppsigelse og avskjed.

- Når det gjelder hans stilling som toppsjef i Hydro, så er han slik jeg ser det urørlig. Å gi oppsigelse er det overhodet ikke noe grunnlag for, det er helt grunnløst, sier han.

- Ufin måte
Og så lenge Reiten sitter som konsernsjef i Hydro kan han ikke tas fra styreledervervet i StatoilHydro.

- I fusjonsavtalen fremgår det at han skal være styreformann. Dersom man ønsker å gjøre noe med det så må hele avtalen reforhandles. Det vil jeg tro blir litt vanskelig. Det har gått lang tid, og så er det en avtale som er i balanse. Tar man vekk en brikke i avtalen skaper man en ubalanse i den og da må man vurdere det hele på nytt, forklarer Eriksen.

- Er den eneste måten å kaste Reiten på da å presse ham ut?

- I så tilfelle er det en veldig ufin måte å gjøre det på. Man skal ikke presses fra en stilling, det er ikke slik man løser konflikter i norsk arbeidsliv, svarer Eriksen.

- Må følge spillereglene
Og han synes heller ikke noe om at Jan Reinås ble presset av næringsminister Dag Terje Andersen til å trekke seg som styreformann i Hydro.

- Det ordinære er at hvis man vil skifte styreleder så gjør man det i bedriftforsamlingsform. Enten tar man det på en ordinær bedriftforsamling, eller så får man kalle inn til en ekstraordinær bedriftforsamling. Man følger spillereglene og alle aksjonærene kan stemme, sier han.

Han fremhever også at de øvrige aksjonærene i Hydro, som eier 60 prosent av selskapet, ikke har kommet til orde i styreledersaken.

- Staten har i dette også overprøvd resten av aksjonærene, de har jo ikke mer enn 40 prosent. De er ikke i en styringssituasjon, sier Eriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.