Solenergiselskapet Renewable Energy Corp faller kraftig på Oslo Børs fredag, etter at flere nyhetsbyråer igår kveld norsk tid meldte om at tyske myndigheter planlegger å kutte i subsidiene til virksomheter som benytter seg av fornybar energi.

Den såkalte "Feed-in-Tariff"-modellen er designet for å oppmuntre virksomheter til å benytte seg av fornybar energi som kommer fra sol, vind, bølger, biomasse eller hydrogen.

Ifølge meldingene kan Tyskland komme til å kutte subsidiene med 16-17 prosent i allerede innen april, og ytterligere 10 prosent innen januar 2011. De kan komme til å kutte ytterligere mellom 2,5 og 5,0 prosent dersom markedet overstiger tre gigawatt.

Tre gigawatt tilsvarer omtrent de tre største vannkraftverkene i Norge; Kvilldal, Tonstad og Aurland.

"Distribuert med hensikt"
Ifølge en fersk oppdatering fra Deutsche Bank har det tyske miljøverndepartementet understreket at det ikke har kommet med en endelig beslutning, og peker også på at nyhetsbyråene var sparsomme med kildehenvisningene.

De advarer dermed sine kunder mot å trekke for raske konklusjoner.

- De tyske solenergiorganisasjonene sier at tallene er spekulative, og ifølge våre undersøkelser i industrien kaller den tyske solenergiorganisasjonen BSW tallene for enten "ukorrekt informasjon som med hensikt er distribuert" eller "ren spekulasjon", skriver Deutsche Bank.

Ikke en beslutning
Ifølge BSW var høringen der industrien og politikere deltok onsdag kun en meningsutveksling, og miljøverndepartementet er nå i en beslutningsprosess med flere planlagte høringer de neste dagene.

- Vi mener det er viktig å notere seg at tallene ikke indikerer en beslutning. Vi tror også at solenergiaksjer kommer til å være volatile de neste dagene, skriver Deutsche Bank.

Verre enn ventet
Analytikerne Alexander Karnick og Hermann Spellmann i Deutsche Bank peker i en annen analyse på at dersom spekulasjonene stemmer, er kuttnivåene langt høyere enn forventet.

- Det ser markert verre ut enn forventningene på flere nivåer. For det første er 16-17 prosent 6-7 prosentpoeng høyere enn våre forventninger. For det andre skjer det tidligere enn ventet, som ikke kommer til å støtte opp om sterk etterspørsel i første halvår, skriver de.

De peker at at det kan tynge marginene i bransjen.

Rec-aksjen har fått årets nest dårligste start, med et fall på nesten 20 prosent hittil i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.