Sterke detaljhandelstall på tirsdag , boligprishopp på onsdag og langt bedre tall for arbeidsledigheten på torsdag fikk makroøkonomene i Handelsbanken til å tenke nytt torsdag kveld.
- Vi synes at rekken med grønne skudd har blitt så lang at man ikke kan kalle det grønne skudd lenger. Jeg synes godt at vi kan kalle det en solid gjeninnhenting, sier makroøkonom Shakeb Syed til DN.no.
Han peker på at privat konsum er en veldig viktig faktor i det store regnestykket.
- Vi greier ikke å få en gjeninnhenting i norsk økonomi uten av vi har med oss privat sektor. Når vi ser at det begynner å betydelig bedre der, synes jeg at det er et godt tegn. Det er også et tegn på at de lave rentekuttene har begynt å virke nå, sier han.
- Føler oss rimelig trygge
Nå skrur han og sjeføkonom Knut Anton Mork på renteprognosen sin, og spår hopp i renten allerede innen seks måneder, der den første rentehevingen kan komme allerede i desember.
- Vi føler oss rimelig trygge på at den ihvertfall kommer rett over nyttår, altså i januar, men den kan godt komme i desember også, sier han.
Handelsbanken tror at styringsrenten kommer til å komme opp i to prosent innen tolv måneder, en oppjustering av bankens 12-måneders renteprognose som tidligere var på 1,75 prosent. Rentehevingene vil komme i tre omganger i prognoseperioden, mener Syed.
- Innen tolv måneder tror vi på to nye hevinger, i tillegg til den første. Vi har ikke bare fremskyndet rentehevingen, vi hever hele renteprognosen, sier han.
Kommer ikke til å stoppe der
Handelsbankens prognosehorisont slutter etter 12 måneder, men Syed tror at vi kommer til å se videre rentehevinger etter dette.
- Jeg tror ikke at vi kommer til å stoppe der. Da er økonomien kommet seg på bena igjen. Vi har en ekstrem stimulanse både pengepolitisk og finanspolitisk, den stimulansen må trekkes tilbake og man må få likviditet ut av markedet, sier han.
Handelsbanken ligger per i dag inne med den raskeste rentehevingsprognosen blant meglerhusene og bankene. Flere makroøkonomer peker på at tidlige rentehevinger fra Norges Bank vil øke renteforskjellen til utlandet, og dermed styrke kronen - noe sentralbanksjef Svein Gjedrem i en periode har prøvd å unngå.
- Går veldig mye bedre her
- En positiv rentedifferanse styrker kronen og demper eksportindustrien. Men vi kan ikke en lav rentedifferanse bare for å ha det. Hvis norsk økonomi går endel bedre enn utenlandsk økonomi er det riktig med en positiv rentedifferanse og vi tåler også en sterkere krone, sier han.
- Ser man på vår økonomi kontra utlandet går det mye bedre allerede nå, og det tror jeg det kommer til å fortsette med. Mye av grunnen er oljen, men grunnen forandrer ikke saken. Faktum er at det går veldig mye bedre her, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.