Problemene i Hellas og andre sør-europeiske land i eurosonen har gitt euroen hard medfart de siste ukene. Nedturen kan komme til å fortsette i de nærmeste månedene, mener valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets.

- Vi ser risiko for ytterligere eurosvekkelse, skriver Romstad i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

Mot 7,80
DnB Nor Markets har derfor oppdatert sine valutaprognoser. Meglerhuset tror euroen kan falle til rundt 7,80 kroner i løpet av de neste tre til seks månedene.

- Deretter venter vi en svakere krone, ettersom presset på Hellas letter og rentehevinger internasjonalt kommer nærmere. Vi holder derfor på vårt syn om at en euro vil koste åtte kroner om tolv måneder, skriver

I dag handles euroen til 8,05 kroner etter at kronen svekket seg noe mot slutten av forrige uke. Onsdag ble euroen handlet til under 8,00 kroner for første gang siden september 2008.

Sjekk valutakursutviklingen i DN Finans!

Trygg havn
Kronen har styrket seg rundt tre prosent, fra rundt 8,30 kroner, siden nyttår. Romstad peker på at oppturen har vært overraskende i forhold til hvordan utviklingen tradisjonelt har vært.

- Det kan synes noe overraskende i lys av utviklingen i historisk viktige forkl#229sfaktorer, mener Romstad.

Hun peker på at renteforventningene har falt noe tilbake, samtidig som graden av risikoappetitt i finansmarkedene har avtatt.

- Dette er normalt bevegelser som går sammen med en svakere norsk krone.

Hun mener økt oppmerksomheten rundt kronen som trygg havn kan være blant årsakene til at kronen likevel har gått sterkere.

- Vi har solide statsfinanser og relativt gode vekstutsikter, hvilket kan ha gjort kronen attraktivt for utenlandske investorer i en periode hvor utfordrende statsfinanser er i fokus. Men viktigst er nok likevel eurofallet, da den handelsveide kronen er mer eller mindre uendret siden begynnelsen av januar, fastslår DnB Nor-analytikeren.

Gresk usikkerhet
Hun peker på at usikkerheten rundt eurosamarbeidet fortsatt er stor, til tross for at greske myndigheter har lagt frem en plan for budsjettkutt og at de andre medlemslandene har gitt en implisitt garanti til Hellas.

- I tillegg til at gjeldsproblemene i seg selv er en kilde til uro, kan de ha fungert som en påminnelse om at eurosonen også har store strukturelle problemer og at konjunkturoppsvinget blir relativt svakt, skriver Romstad.

Euroen har svekket seg markert siden gjeldsproblemene for alvor kom på agendaen tidligere i vinter. DnB Nor tror altså på ytterligere eurosvekkelse fremover.

- Vi venter at kortsiktige likviditetsproblemer i Hellas fortsetter å tynge euroen. Samtidig taler nære vekstutsikter i euroens disfavør og det skal også nevnes at euroen i en lengre periode har syntes sterk i forhold til fundamentale faktorer, skriver Romstad.

DnB Nor tror euroen kal falle til 1,30 dollar i løpet av de neste tre månedene. I dag handles euroen til 1,36 dollar.

Les også:

<b>Hellas kan få 200 milliarder i krisehjelp</b>

<b>Tror uroen vil spre seg</b>

<b>Frykter kroneboble </b>

<b>- Dominobrikkene faller</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.