Denne uken står to dagspekulanter tiltalt for kursmanipulasjon gjennom å lure en aksjerobot. De to tjente på dette, men det er de færreste som kan konkurrere mot superraske datamaskiner i aksjehandel.
- Jeg føler meg som den siste linefiskeren blant en flåte av trålere. Jeg får fortsatt fisk, men langt mindre enn før, sier dagspekulant Karl Oscar Strøm til Dagens Næringsliv.
Klør seg i hodet
Han og flere andre slutter nå med dagspekulasjon og satser på andre former for aksjehandel i stedet.
- Mange daytradere sitter nå og klør seg i hodet. De greier ikke å agere raskt nok mot en datamaskin. De må finne seg en ny måte å handle på, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet, som vitnet i rettssaken igår.
Daghandel har lenge vært en spennende handelsform for de som kjenner finansmarkedene godt. Men det holder ikke lenger.
- Jeg har aldri hatt bedre kunnskap om aksjemarkedet enn nå. Likevel er det ikke nok lenger. Det er utfordrende å bygge opp kapital raskere enn det man må bruke av den for å holde familien igang, sier Strøm.
Markedet forsvant
Aksjeroboter, som er datasystemer laget for å lynrakst plukke opp markedstrender og kjøpe og selge aksjer med kortsiktig gevinst, står i dag for mellom 25 og 33 prosent av alle handlene på Oslo Børs, kom det fram under rettssaken.
- En god del av markedet har rett og slett forsvunnet. De gode oddsene for å vinne i det helt korte bildet - som er daytradernes forretningsidé - er kraftig redusert. Årsaken er at datamaskinene er programmert til å se etter og ta slike posisjoner før deg. En konsekvens er at man som daytrader finner færre situasjoner det er lett å tjene penger på, og ofte får mindre aksjeposter når situasjonen først inntreffer enn tidligere. Og det blir det mindre penger av, sier Strøm.
Nordnet mener det er lagt for mye til rette for automatisert handel i det siste, og at dette er uheldig.
- Det er ingen tvil om at Børsen har lagt mer til rette for maskinhandel de siste årene. Det er litt trist. Jeg er pro mennesker, og vil ikke at Oslo Børs skal ende opp som en markedsplass hvor noen utenlandske datamaskiner handler mot hverandre, sier Skar.
Les også:
- De må tåle å tape penger
- De straffet en uvettig maskin
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.