Aksjen til Det norske oljeselskap har fulgt børsen rett ned de siste månedene. Og det etter at administrerende direktør Erik Haugane allerede lenge hadde hintet om at selskapet burde prises høyere, gitt alle de lovende prospektene det sitter med.

- Nå er situasjonen slik at det er mer cash i selskapet, enn selskapet er verdsatt til i markedet, sier Haugane rolig.

- De som selger aksjen vår nå, selger en kroner for femti øre.

Penger i banken
Forrige uke solgte Det norske oljeselskap sin andel av Goliat-feltet i Barentshavet til StatoilHydro for 1,3 milliarder kroner. Pengen ble satt rett i banken, og setter oljemyggen i en unik situasjon i en tid der mange mindre selskaper sliter med finansieringen.

Les mer: Selger Goliat til StatoilHydro

Den dagen handelen ble kjent steg aksjen med 12,6 prosent, men det var også en av jubeldagene på Oslo Børs, og aksjen ble raskt justert de påfølgende dagene. Siste måned har aksjen falt 16 prosent, og siden årsskiftet er aksjen ned 68,75 prosent.

- Selskapets verdi er nå fem ganger verdien av aksjene, og vi bygger selskapet. Så jeg er trygg på at dette går bra over tid, sier Haugane.

Det er kvelden etter at skattelistene for 2007 ble offentliggjort, og Erik Haugane er tilstede på Oljeindustriens Landsforenings (OLF) årsmøte og middag for første gang.

- Sover godt
Erik Haugane står i skattelistene oppført med en formue på 65 millioner kroner ved årsskiftet og en lønn på mer beskjedne to millioner. Men i motsetning til selskapets verdier, står ikke Hauganes verdier i banken, men i aksjer - mye i eget selskap.

Les mer: Lønnskongen i olje-Norge

- Ja, det var da, sier Haugane om summen på 65 millioner kroner, men smiler fortsatt.

- Men det var en papirgevinst og dette er et papirtap. Jeg skal sitte i dette lenge, og er bare så vidt i gang med veksten i selskapet. Jeg sover fortsatt godt om natten, sier han, men han understreker at papirtap kan virke annerledes på andre:

- Hvis man har investert penger bare for å få dem til å vokse, og trenger pengene, så er det som skjer på børsen nå dramatisk, sier han. Og akkurat da kommer en oljekollega forbi - som tydeligvis har vært innom skattelistene:

- Hallo Erik! Hyggelig å se deg her. Kan du låne meg litt penger, eller, sier den dresskledde mannen med et ironisk glis om munnen. Oljeelitens årsmiddag var ikke betydelig preget av finanskrisen.

- Ga etter
Men det var mange som la merke til at den voksende oljemyggen Det norske oljeselskap var på plass i det gode selskap på Oslo Plaza.

- Jeg ga etter for presset..., sier Haugane.

Hverken Pertra som han var grunder, i eller det sammenslåtte selskapet Det norske oljeselskap, var medlem av OLF, før denne høsten.

Les om selskapets omfattende planer her: Det Norske klar med 15 milliarder og Skal tredoble oljeproduksjonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.