Sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket stort da han 14. mars satte ned renten til 1,5 prosent. De aller fleste ventet at renten skulle stå uendret på 1,75 prosent, og mange mener fortsatt at renten ikke skal være så lav i Norge.
- Retorisk kan man spørre seg hvorfor Norge skal ha like lavt rentenivå som Sverige, sa sjeføkonom Stein Bruun i SEB Merchant Bank.
Under en bolig- og eiendomskonferanse i regi av Norske Finansanalytikeres Forening fredag sa Bruun at han mener at rentenivået i Norge er for lavt.
Bruun ser fortsatt god utvikling i boligprisene fremover, men frykter at bildet vil se annerledes ut når en uunngåelig stans i kredittoppbyggingen en gang kommer, melder TDN Finans.
Norske husholdninger har i dag en gjeldsbelastning på nær 200 prosent av disponibel inntekt. Ifølge Norges Banks pengepolitiske rapport er belastningen ventet å øke til 217 prosent ved utgangen av 2015.
Sterkt uenig med sentralbanken
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets er også uenig i at renten skal ligge så lavt som den gjør i dag.
- Vi er normativt sterkt uenige med sentralbankens rentekutt, da vi synes de legger for liten vekst på risikoen for finansiell uro, skriver han i en fersk rente- og valutaoppdatering.
En for kraftig boligprisvekst er et av elementene som kan skape finansiell uro i Norge.
To rentehopp i år
Syed mener at renten bør raskt opp igjen.
- Vi forventer at den internasjonale og nasjonale økonomien vil forbedre seg mer enn Norges Bank ser for seg i sitt hovedscenario.
Dét er hovedbegrunnelsen for at Sparebank 1 Markets i sin nye rente- og valutaprognose forventer både raskere og tidligere rentehevinger fra Norges Bank enn det sentralbanken selv har varslet i sin nye rentebane.
Der sentralbanken varsler uendret rente i over ett år, tror Sparebanken 1 Markets at renten vil heves allerede i august i år, så en gang til i desember, begge ganger med 0,25 prosentpoeng. Meglerhuset ser også for seg to rentehevinger i 2013.
Kan advare så mye som han vil
Bruun viste til sterke norske statsfinanser og at de planlagte oljeinvesteringene er så høye at kapasitetsbegrensninger mest sannsynlig vil føre til at de må trekkes utover et lengre tidsrom.
- Vi har Oljefondet, og skiller oss fundamentalt ut fra andre land. Rentenivået i Norge er for lavt i forhold til innenlandsøkonomien. Men Norges Bank tar mest hensyn til de internasjonale forholdene. Øystein Olsen kan advare så mye han vil om at husholdningene må tåle et høyere rentenivå, men det er ikke han som er den viktigste informasjonskilden i dette landet og hjelper lite når hele førstesiden på avisene forteller at vi får tre år til med rekordlave renter, sa han videre.
Veksten vil bremse
På grunn av sp#229en i oljefondet vil norsk økonomi tåle et høyere gjeldsnivå i privat sektor enn andre økonomien, ifølge sjeføkonomen. Men han understreker at veksten likevel vil måtte stanse på ett eller annet tidspunkt.
- Da vil det merkes i boligsektoren, sa han.
Bruun tror imidlertid ikke dette tidspunktet er nært forestående og venter god vekst i boliginvesteringene også i årene fremover.
- Boligbyggingen henger fortsatt etter befolkningsveksten, sa han.
Les også:
<b>- Norges Bank har undervurdert de positive tegnene</b>
<b>- Et dobbelt slag i ansiktet </b>
<b>Frykter kronekrig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.