Sevan Marine har sett aksjekursen rase 80 prosent den siste uken, og aksjen er nær halvert siden igår. Aksjeanalytiker Frederik Lunde i Carnegie advarer likevel mot å tro aksjen nå er billig.

- Man skal ikke la seg forlede og se på historisk kurs, og si at aksjen nå er billig fordi den har falt. Man skal huske på at selskapet har en gjeld på rundt én milliard dollar fullinvestert, og da blir egenkapitalen irrelevant, sier Lunde til DN.no.

Tidligere toppsjef, og en av grunnleggerne av Sevan Marine, Jan Erik Tveteraas, uttaler til DN.no torsdag at han er overrasket over det kraftige kursfallet.

- Jeg mener at det er verdier i selskapet som langt overstiger dagens kurs, sier Tveteraas til DN.no.

-Vil måtte konvertere gjeld til egenkapital
Analytikeren i Carnegie er kanskje blant dem som har vært mest kritisk til Sevan Marine, og var tidlig ute med peke på selskapets kapitalbehov.

Da Sevan Marine mislyktes med å få tilført sårt tiltrengt kapital gjennom utskillelsen av Sevan Drilling tidligere denne måneden, anbefalte han heller å konvertere gjeld til egenkapital fremfor en emisjon.

Les også: - Sevan-eierne er låst og Krisepris for Sevans driller-datter

Dagens fasit går langt i å peke på at det er nettopp det som kommer til å skje;

- Vi har allerede startet samtaler med kreditorer og andre stakeholders. Jeg ser for meg at vi må snakke med aktører både på eiersiden og gjeldssiden. Vi må få en bedre balanse mellom gjeld og egenkapital, sier konsernsjef Carl Lieungh i Sevan Marine til TDN Finans.

Dagens melding fra Sevan Marine om at selskapet likevel ikke vil kunne gjennomføre en fortrinnsrettsemisjon, legger press på å finne en omforent løsning med «gi og ta» for å unngå at selskapet går over ende.

- En emisjon ville ha vært en veldig dårlig løsning fordi det hadde vært å overføre verdier fra aksjonærer til obligasjonseierne. Nå kan man gå inn og finne en totalløsning hvor man kan konvertere gjeld til egenkapital, og få ned rentekostnadene for selskapet. Det vil være en smertefull prosess, men det gjør at selskapet får en bedre posisjon for å skape verdier på teknologien sin, og vil gi dem litt pusterom, sier Lunde til DN.no

Han legger til at obligasjonene har vært handlet under pålydende, slik at obligasjonseierne har et urealisert tap allerede. Ved å konvertere gjeld til egenkapital vil imidlertid man kunne ta del i oppsiden, ifølge ham.

- Å putte penger i noe som var under vannlinjen, som det var, er ingen mulighet, sier Lunde til DN.no.

Ulike interesser
Analytikeren peker på at restruktureringen er kompleks også på grunn av ulike interesser; bankgjeld med førsteprioritetspant, obligasjonsgjeld med førsteprioritetspant på forskjellige enheter, usikrede obligasjoner på toppen og aksjonærer. Selskapet opplyser overfor TDN Finans torsdag at prosessen vil ta flere uker.

- Det er en herlig blanding. Spørsmålet er hvordan man fordeler verdiene her mellom aksjonærene, obligasjonseierne og bank. Det er veldig mange forskjellige interesser her, sier Lunde.

Aksjonærene vil lide
Analytikeren mener aksjonærene vil lide.

- Det er ganske åpenbart at aksjonærene blir stående igjen med smuler, sier Lunde.

Carnegie anbefaler investorer å holde seg borte fra aksjen inntil restruktureringen er på plass, og har i lengre tid hatt en salgsanbefaling på Sevan Marine.

Sevan Marine er ned 42 prosent i forhold til kursnivået da børspause ble innført i aksjen onsdag. Aksjen hadde innen den tid rukket å falle 42 prosent i forhold til sluttkurs dagen før.

Les også:
<b>Tveteraas går fra Sevan Drilling</b>
<b>Sevan Marine i brudd med lånebetingelsene</b>
<b>Sevan i svalestup</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.