Når det nye Stortinget møtes for første gang i dag er tre av fire representanter tilhengere av en konsekvensutredning. Likevel vil ikke det skje de neste fire årene, som følge av samarbeidavtalen regjeringspartiene Høyre og Frp har gjort med støttepartiene Venstre og Krf.
- Det var en historisk mulighet for å få undersøkt rammene for en eventuell oljevirksomhet og til å få undersøkt om det i det hele tatt er mulig i sameksistens med fiskerinæringen. Det sier nei til en historisk mulighet, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass Gro Brækken.
Hun mener den nye regjeringen nå stopper den langsiktige, politiske utviklingen som har vært på norsk sokkel.
- En utsettelse på fire år er svært alvorlig med tanke på produksjonsfallet som bil komme etter 2020
- Er dere overrasket over Høyre og Frp?
- Ja, vi er svært overrasket over det. De har vært svært tydelige på at de ønsker konsekvensutredning. Da mener vi at det er en demokratisk utfordring at de to regjeringspartiene lar seg overkjøre av to småpartier. Flertallet blir overkjørt av et lite mindrertall, sier Brækken.
Produksjonen faller
Hun påpeker at Krf og Venstre ikke har en eneste stortingsrepresentant fra Nordnorge. I stortingsvalgene i Nordland, Troms og Finnmark, og i kommunene i Lofoten og Vesterålen var det et klart flertall for de partiene som ønsker mer oljevirksomhet til Nord-Norge, oppsummerer Norsk olje og gass.
- Det er også, etter vår vurdering, en indikasjon på hva man ønsker i nord. Man har ikke tatt stilling til oljevirksomhet, men man ønsker en konsekvensutredning av områdene
Organisasjonen har vært aktiv de siste ukene og har gitt klart uttrykk for at oljeselskapene ønsker av en ny regjering. Brækken mener åpning av nye områder er meget viktig for å sikre norsk sokkels konkurransekraft i fremtiden.
- Vi snakker jo ikke det som skal foregå nå eller de neste årene, men en mulighet for å fullføre kunnskapsinnhentingen. Alt dette tar tid, og uansett snakker vi om aktivitet etter 2020, i tidligste fall om syv til åtte år. I 2020 vet vi at leteaktiviteten er mindre og utnyttelse av infrastruktur lavere, sier Brækken.
- Konsekvenser
Brækken minner om at produksjonsfall får følger for inntektene til statskassen, men ikke bare det.
- Vi mener også dette vil bidra til å svekke en industriutvikling som har vært vellykket. Det er ingen andre oljeproduserende land som har fått til tilsvarende høyteknologisk industriutvikling. Det står nå i fare for å svekkes, sier hun.
- Dere har kommet med kriserop tidligere år også, og likevel er det nå tidenes høyeste aktivitet på sokkelen. Kan det tenkes at dere overdriver konsekvensene?
- Jeg er ikke enig i at vi har gjort det. Men nå har vi holdt på med olje- og gassvirksomhet på sokkelen i over 40 år og vi vet at det ligger i virksomhetens art at det tar 10-15 år fra man begynner å lete til man utvikler området, sier hun.
NHO sentralt skriver i en egen pressemelding at avtalen har alvorlige konsekvenser:
- Det at avtalen ikke åpner for konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja og andre viktige områder, gir reduserte utviklingsmuligheter for petroleumsnæringen. Dette er alvorlig for utviklingen i en av Norges største og viktigste næringer.
Også LO skulle gjerne sett en annen løsning:
- Vi er svært skuffet over at det er satt bom for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er svært beklagelig at denne landsdelen ikke får samme mulighet som resten av landet til å kartlegge og ta i bruk sine naturressurser, skriver LO i en pressemelding.
Les også: - Ingen stor ulempe at Lofoten utsettes
Miljøglede for fortsatt Lofoten-utsettelse