Mange sjefer er så "busy" at kortsiktige mål kommer i veien for langsiktig tankegang. Men det er ikke bare en presset arbeidssituasjon som har skylden:

Akkurat som spillegale blir avhengige av å spille poker, kan nemlig ledere få abstinenser etter å ta mange, raske beslutninger, mener danske Annemette Digmann, som er forsker, forfatter og innovasjonssjef i Region Midtjylland.

Forkl#229en er ifølge Digmann at beslutningstakeren utløser belønningsstoffet dopamin i hjernen. Også internasjonal forskning støtter teorien om at dopaminnivået stiger i det øyeblikket en beslutning tas.

Blir urolige etter 60 sekunder
Men i stedet for at beslutningstrangen gjør sjefen handlekraftig, kan lysten på det neste "skuddet" ødelegge lederens evne til å ta langsiktige strategiske beslutninger, advarer hun og viser til egen studie:

- Ledere løper fra det ene til det andre til det tredje. Og det er mange akutte oppgaver å ta seg av. Men når de setter av tid til mer strategisk jobbing, da ser jeg at de får en uro i kroppen etter maks 60 sekunder. Så reiser de seg opp og går ut på gangen for å se om det ikke er noen som trenger hjelp til å treffe en beslutning, sier Annemette Digmann til Business.dk.

- Spilleavhengige er hele tiden på jakt etter spenning og forløsning. Det samme gjelder disse lederne, legger hun til.

EU-forskning viser ifølge Digmann til at en god leder som vil sikre god kvalitet, lav turnover og god utvikling på andre måter i bedriften, er nødt til å bruke rundt 30 prosent av tiden på strategisk arbeid.

Og beslutningskickene ødelegger lederens evne til å gjøre dette, peker hun på.

 

- Bør bli bedre på å skissere strategier
Lederekspert Amund Fjeldstad, som er partner i konsulentselskapet Fjeldstad, er litt enig med den danske forskeren:

- En leder er ikke enten av den visjonære typen eller den operative typen. Det er ingen motsetninger mellom disse - jeg ser det som to sider av samme sak. Man skal både ta raske beslutninger, samt stake ut en retning for å skissere en attraktiv fremtid for den avdelingen eller bedriften man er leder for. Men: Jeg kan se at en sjef som bruker all sin tid på å ta beslutninger her og nå kan glemme å tenke visjonært, sier Fjeldstad til DN.no.

Generelt bør ledere bli bedre på å skissere strategier for fremtiden, mener han.

- Det er viktig at ledere har fokus på å peke ut en retning man skal gå, slik at fremtiden blir så attraktiv at man får med seg folk i den retningen man har tenkt seg, sier Amund Fjeldstad.

Les også: Sjefens indre sjef er viktigst

<b>Fremtidens supersjef</b>

<b>Slik tenker sjefen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.