Nordea-strateg Jørn Lyshoel mener at det er få trygge alternativer til amerikanske obligasjoner. Statsgjelden til flere av de andre store økonomiene ser ikke spesielt mye bedre ut, ifølge ham.
- Skal man flykte til sikre investeringer så er det ikke så mange steder å gå. Så selv om at USA blir nedgradert, hittil bare av ett av kredittvurderingsbyråene, så tror jeg det kanskje ikke vil få like voldsom effekt som dersom det var et annet land det skjedde med, sier Lyshoel til DN.no
Han får støtte av porteføljeforvalter i Skagen-fondene Torgeir Høien.
- Vi visste at det var stor sjanse for en nedgradering fra S&P. Så dette var i stor grad diskontert inn. Jeg tror at hvorvidt amerikansk stat har trippel A eller dobbel A pluss, betyr lite for lange renter i USA. I det lange løp kan nedgraderingen være med på å påvirke statusen til amerikanske statsobligasjoner som investeringsobjekt, men jeg tviler på at det har noen særskilt effekt, slår han fast.
- Ingen reell risiko
Han slår dermed fast at det ikke er noen reell kredittrisiko på amerikansk statsgjeld. Derimot ser han en inflasjonsrisiko.
- Markedene priser ikke inn høy forventet inflasjon fremover. Men det kan snu. Det oppfatter jeg som en potensiell risiko når det gjelder amerikansk, japansk og tysk statsgjeld, sier han til DN.no.
Lyshoels og Høiens poeng viste seg også tydelig i obligasjonsmarkedet. Rentene på amerikanske statsobligasjoner fortsatte å falle mandag, til tross for nedgradering av gjelden før helgen.
Manglende historikk
Natt til lørdag norsk tid
nedgraderte kreditttvurderingsbyåret Standard & Poor's
USAs kredittverdighet fra topprangeringen "AAA" til "AA+" (Se faktaboks).
Nedgraderingen var USAs første på 70 år, og mangler sidestykke i historien. Det var derfor knyttet stor spenning til hvordan aksjemarkedene ville reagere på nyheten.
Børsene både her hjemme og i Europa har svingt betydelig siden mandagens åpning. Oslo Børs er ned over 3,5 prosent, og samtlige ledende europeiske børser også godt i rødt, om enn ikke like mye.
- Ventet
Lyshoel peker på det kraftige børsfallet i verden den siste tiden som grunnen til den moderate effekten av nedgraderingen idag. Han mener nedgraderingen var noe ventet.
- Aksjemarkedet har falt såpass mye, og mye negativt har blitt priset inn, sier Lyshoel til DN.no.
Han viser til at selskaper prises til nivåer ikke sett siden bunnen i 2008, da finanskrisen førte til børsras verden over. Strategen frykter ingen ny, kraftig resesjon i USA og mener bunnen er nådd på Oslo Børs
- Jeg har vært bearish i hele år og sagt at børsen skulle ned i 380. Nå når vi er kommet dit så er det priset inn nok, sier Lyshoel til DN.no.
Varsler estimat-nedjusteringer
Han mener amerikanske selskaper oppskriftsmessig har levert over forventningene i andre kvartal. Det kan likevel være duket for resultatvarsler i september og oktober når selskapene ser hvordan tredje kvartal kommer inn, som vil føre til estimatjusteringer, ifølge ham. Men selv om analytikerne ennå ikke har nedjustert på selskapsnivå, er det i stor grad allerede priset inn i markedet.
- Dersom estimatene skulle bli nedjustert med 20 prosent, er man fortsatt opp i forhold til historisk snitt. Det ser derfor ut som at aksjemarkedet har priset inn en kraftig nedgradering av selskapsestimatene, sier han.
Venter nye amerikanske tilbakekjøp
Nordea tror sannsynligheten er relativt stor for at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) vil sette igang en tredje runde med tilbakekjøp av amerikanske statsobligasjoner, populært kalt "QE3".
- Jeg vil tippe de kommer med et eller annet. Men faren er at kongressen i USA ikke godkjenner fortsatt kraftig økning av gjeldsnivået og sånn sett vil begynne å stramme inn budsjettene. I så fall, vil dette også dempe veksten fremover, sier han.
- Europa må hjelpe Spania og Italia
Lyshoel går langt i å bekrefte at Nordeas positive syn for børsen fremover er betinget av at Den europeiske sentralbanken ECB støttekjøper italienske og spansk gjeld.
- Hvis ikke ting skal rakne så må myndighetene på banen å få tilliten tilbake til europeisk statsgjeld. ECB ryktes å kjøpe italienske og spanske statsobligasjoner i dag, og ser vi på hvem som er mest opp i dag, så er det italienske og spanske banker. Det kan tyde på at vi er nær bunnen, sier han.
- Det er jo ikke egentlig noe gjeldsproblem, det er mer en tillitssvikt som gjør at ingen vil låne dem penger, avslutter han.
Les også:
- Den siste ingrediensen til en ny finanskrise
<b>Kraftig rentefall for Italia og Spania</b>
Spår ny krise i Europa
- Den siste ingrediensen til en ny finanskrise
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.