- Vi er motivert, det kan jeg love deg!
Helge Lund blir engasjert når han snakker om mulighetene i de nye områdene i Barentshavet. 7. juli i år trådte den nye delelinjeavtalen mellom Norge og Russland i kraft. Dermed har Norge fått tilgang til et havområde som strekker seg over 88.000 kvadratkilometer.
Ingen vet hvilke ressurser som kan skjule seg der. Heller ikke Helge Lund.
- Det går vel seismikkbåter der nå. Men vi har ikke noe informasjon på dette tidspunktet, sier Lund til DN.no.
Glad
Oljedirektoratet startet innsamlingen av seismikkdata allerede dagen etter at avtalen om havområdet trådte i kraft. Resultatene skal etter planen være klare i 2013.
- Vi er glade for signalene fra myndighetene om at de ønsker å gå fort frem i de områdene, sier Lund.
De nye havområdene i Barentshavet tar bort litt av presset på regjeringen for å åpne Lofoten og Vesterålen. Selv skulle Lund helst sett at begge områdene ble åpnet.
- Personlig er jeg veldig motivert av å utvikle hele Nord-Norge til en ny olje- og gassregion og en industriell region. Vi har sett en utrolig motiverende utvikling rundt Hammerfest. Vi håper å få til et tog to der.
- Vi er stor partner på Goliat. Vi jobber hardt for å få tilgang til områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Og Skrugard-funnet er noe av det beste som har skjedd meg siden jeg begynte i Statoil, sier Lund.
Spent
Da Statoil 1. april i år kunne melde om funnet på Skrugard ble det omtalt som den viktigste hendelsen på norsk sokkel de siste ti årene.
Funnet er det største siden Ormen Lange-feltet som ble oppdaget av Norsk Hydro i 1997. Statoil anslår at det er 250 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter i funnet og rundt 500 millioner fat totalt potensial i lisensen.
Nå er Helge Lund spent på om det kan skjule seg nye storfunn i de områdene som nettopp er åpnet.
- Ja, vi synes det er spennende, men det er alt for tidlig å være konkret. Omstridte områder fremstår i dag, gitt at vi ikke har noe mer data, mer som et håp enn noe vi har solide meninger på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.