Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad mener det snart er på tide å gjøre noe med styringsrenten. Norges Bank har ikke gjort noe som helst med renten siden mai ifjor, og heller ikke på dagens rentemøte ble det endringer.

Men selv om visesentalbanksjefen ivrer for å få renten i retning av et mer normalt nivå, tilsier egentlig utviklingen i norsk økonomi at renten skulle vært enda lavere enn den er i dag.

- Ut fra vårt tradisjonelle handlingsmønster skulle vi gått ned på renten fordi prisstigningen har vært mye lavere enn forventet og kronen er styrket, sier visesentralbanksjefen til DN.no etter dagens pressekonferanse i Norges Bank.

- Så egentlig skulle vi fått et rentekutt i dag?

- Ja, et rentekutt. Men vi synes det er urimelig å gå ned med renten nå og så øke den til høsten igjen, sier Qvigstad.

Glatter ut
At sentralbanken velger å ikke kutte renten før den hever den igjen til høsten, omtaler Qvigstad som "renteglatting". Det er rett og slett uttrykk for at sentralbanken mener det vil være mest fornuftig å starte renteoppgangen allerede i mai.

- Vi mener det er skjønnsmessig riktig å holde renten uendret nå og begynne økningen allerede i mai og juni, sier visesentralbanksjefen.

Selv om de økonomiske indikatorene strengt tatt ikke tilsier et høyere, men et lavere rentenivå, har sentralbanken lenge uttrykt bekymring for hva den lave renten kan føre til dersom den snart ikke kommer opp.

I forbindelse med de foregående rentemøtene har sentralbanken benyttet seg av formuleringen om at "hensynet til å gardere mot risikoen for fremtidige finansielle ubalanser som kan forstyrre aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renten ikke holdes lav for lenge".

Boble-forsikring
Faren for at boligpriser og forbruk løper avgårde i et alt for høyt tempo, gjør at sentralbanken nå velger å ta ut det Qvigstad omtaler som en "forsikringspremie".

- Har rett og slett renten vært så lav så lenge nå at dere må ha denne forsikringen?

- Ja, renten har vært lav veldig lenge. Og det gjelder å ikke ha renten for lav for lenge. Vi regner med at det er noen der ute i samfunnet som er rasjonelle og ser at renten vil øke og tilpasser seg det. Men det er også noen som er helt kortsiktige og ser ut av vinduet og ser på hva renten er akkurat nå. Det gjelder å ta hensyn til begge gruppene, sier Qvigstad.

Les også:

<b>- Verden har fått et sjokk</b>

<b>Holder renten i ro</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.