Den varslede bonusutbetalingen til toppsjefen i Royal Bank of Scotland har skapt furore i hele den britiske befolkningen, og ledende politikere har gått hardt ut mot det de mener er en grådighetskultur og mangel på sunn fornuft.

Bonus tross tap
Mens banken siden finanskrisen har tapt milliarder på milliarder og aksjen har stupt, skulle toppsjef Stephen Hester etter planen bli tildelt ni millioner (1 million pund) i bonus for 2011. Men, etter lenge å ha stått imot presset fra opinionen, bestemte han seg søndag for å frasi seg bonusen.

I et sjeldent møte med pressen onsdag innrømmer Hester at han også vurderte å fratre sin stilling, men bestemte imot det. Han sier også at han ikke kan vinne bonusspørsmålet ved "samfunnsmessige argumenter", men insisterer på at han er et "kommersielt dyr" og ønsker å bli betalt som et, skriver TheGuardian.com.

Som konsernsjef i RBS mottar Hester en årlig lønn på 1,2 millioner britiske pund, rundt 11 millioner kroner. Men, bonuser og langsiktige kompensasjonsordninger kan øke dette inntil fem-gangen.

- Kan ikke vinne diskusjonen
På spørsmål på hvorfor han trengte bonus i det hele tatt, svarte Hester;  

- Man trenger det ikke. Ingen i dette rommet, ingen av dere - selv om dere ikke har den samme lønnen som meg - ingen sulter, og med det utgangspunktet kan man ikke vinne denne diskusjonen, sier han.

I et radio-intervju tidligere på dagen, beskrev konsernsjefen jobben sin som å "deaktivere den største tidsbomben i historien". Dette, kombinert med ansvaret for å tilbakebetale britiske skattebetalere for redningen av banken, ga motivasjon til å bli i stillingen, hevdet han.

Han innrømmet også at han var bekymret for de langsiktige innvirkningene av den politiske oppstanden som har oppstått rundt bonusen, men nektet å svare politikerene som har hengt ham ut for kritikk.

Styreleder strippet for tittel og ære
Hester måtte i forrige uke se sin tidligere sjef og styreleder, Fred Goodwin, bli blant de ytterst få som har fått fratatt sin "Sir"-tittel av komiteen som hvert år deler ut britiske æresbevisninger etter oppfordring fra regjeringen, og som utropes av Dronning Elizabeth.  

Les også: Britisk banktopp fratatt Sir-tittelen

Royal Bank of Scotland (RBS) ble selve symbolet på finanskrisen i Storbritannia. Goodwin var bankens øverste sjef fra 2001 til 2009. Da trakk han seg etter å ha fått massiv kritikk for å ha gitt seg selv en solid bonusutbetaling samtidig som den britiske staten pumpet enorme summer inn i banken for å redde den fra kollaps.

Verdens dyreste bankredning
RBS er i dag eiet med 83 prosent av britiske skattebetalere etter at den britiske stat i 2008 måtte trå til med en krisepakke på 45 milliarder pund, rundt 410 milliarder kroner, for å redde banken fra kollaps.

RBS legger frem sitt foreløpige årsresultat for 2011 om to uker, som også bestemmer størrelsen på bonuspotten for investeringsbank-virksomheten. Hester unnlot å kommentere nivåer rundt den ventede bonusen til divisjonens toppsjef, men antydet at bonuser må bli betalt.

- Vi bør være i den moderate delen av markedet vi konkurrerer i, men vi bør anerkjenne at folkene våre gjør en jævlig god jobb, sier Hester.

Banken er ventet å rapportere et netto tap på 1,12 milliarder pund for 2011, rundt 11 milliarder kroner, på linje med året før, ifølge Bloomberg. Banken tapte 3,6 milliarder pund i 2009, og 24,3 milliarder pund i 2008, som er de største tapene i britisk bankhistorie.

Bankens markedsverdi nær halverte seg i løpet av fjoråret, med et aksjefall på 48 prosent.

Les også:
Britisk krisebank kan si opp 10.000


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.