Letedirektør Sissel Eriksen i Oljedirektoratet takker en ny letemodell for funnet i Barentshavet. Det var kortere ned til lovende oljefunn i Barentshavet enn man trodde tidligere. Nå blir alle kart gått gjennom på nytt.
- Det er dette vi er så veldig spent på. Vi har gått og ventet på at det skal komme brønner i dette området, sier letedirektør i Oljedirektoratet Sissel Eriksen om funnet østerrikske OMV har gjort i det uutforskede Hoop-området sør for Bjørnøya.
- Dette er veldig kjekt, helt supert, gledelig og positivt, sier hun.
Mye å følge med på
OD har troen på at dette er starten på en ny oljeprovins. Operatøren for feltet OMV mener det er mulig å finne mange ganger dette estimatet i nærområdet, i størrelsesorden 200 til 500 millioner fat oljeekvivalenter. Det er i så fall på størrelse med den utbyggingsklare, men utsatte, Castberg-feltet.
- Kan dette være halen på en elefant?
- Det vil jeg være veldig forsiktig med å si. Jeg kjenner til at operatøren har gått ut med mulige tilleggsressurser, men vi venter til bjørnen er skutt før vi selger skinnet. Men forhåpentligvis blir dette avklart i løpet av høsten, sier hun og viser til at det skal bores mer.
- Det er positive geologiske indikatorer som gjør at vi har tro på at det er potensiale i området. OD ser på seismikken at det kan være tegn som tyder på at det kan være mer, men vi må alltid bore først, legger hun til etter litt press.
Til nyhetsbyrået TDN Finans sier pressetalsmann Bjørn Rasen i OD at direktoratet tror det er "en betydelig oppside for denne utvinningstillatelsen".
- God nyhet
Letedirektør Sissel Eriksen understreker at tiden vil vise hva som kommer.
- Først og fremst er dette en god nyhet for Norge og for landsdelen. Det er mange spennede boringer å følge med på fremover. Hvis man finner noe nytt er det ganske sikkert at det blir utbygd, sier hun.
Dersom øverste del av estimatet på mellom 65-165 millioner fat olje slår til kan det være mulig å bygge det ut alene.
- Det som er så fantastisk er at du har påvist ressurser her, og da blir vurderingen av prospektene rundt mer positive. Du kan stryke noen usikkerheter og få høyere funnsannsynlighet i området, sier hun.
Les mer: Her er Norges nye oljeprovins
Broket historie
Det er boret over 100 brønner i Barentshavet, og veldig mange har vært skuffende. Etter at de første brønnene kom på åttitallet falt interessen på nittitallet, og det er først de siste årene at oljeselskapene har gjort nye forsøk, godt hjulpet av rettet konsesjonspolitikk.
- Barentshavet har en lang og broket historie. Nå borer vi med en annen letemodell. Funnet som ble kjent i dag ligger veldig grunt, det er bare 290 meter fra havbunnen og ned til toppen av reservoaret - det er utrolig lite. Det er overraskende og utrolig spennende, sier Eriksen.
Dette gjør at oljeselskapenes geologer snarest vil sette igang se med nye øyne på seimsikken.
- Når man får sånne resultater vil man med en gang begynne å se etter grunne ting i nærområdet. Vi risikovurderer en mengde ting når vi leter. En av dem er om reservoaret klarer å holde på oljen og gassen, og selvfølgelig er risikoen større når reservoarene ligger grunt, sier hun.
Nest nordligste funn
Det er gjort et funn lenger nord på norsk sokkel. I 1992 fant Shell gass vest for dagens funn, men det var ikke stort nok til å bli bygget ut.
Hoop-området er ytterste grense av hva som er undersøkt på norsk sokkel. Selv om det er gjort mye seismikk i området og OD mener det ligger store ressurser i Barentshavet, er det ingen som er sikre på å finne.
- Barentshavet er veldig stort. Det vi gjør er som å ta knappenålsstikk i et persisk teppe. Det er langt til de andre brønnene som er boret, sier Eriksen.
Les også:
Brustads rollebytte
Her er Pareto-analytikerens beste aksjetips
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.