Renten på spanske statsobligasjoner har steget kraftig den siste uken på grunn av økt bekymring rundt landets statsgjeld.
Spanias økonomiminister Luis de Guindos avviser imidlertid at Spania har behov for en lignende redningspakke som Hellas, Irland og Portugal tidligere har fått fra EU og IMF.
- Spania trenger ikke en redningspakke på dette tidspunktet, sier de Guindos ifølge Financial Times.
Har fortsatt tilgang til markedet
Hellas, Irland og Portugal ble alle nødt til å søke om krisehjelp etter at landene mistet all tillit i markedet og til slutt sto uten mulighet til å ta opp nye lån.
For Spanias del har imidlertid den kraftige renteoppgangen først og fremst kommet for lån med lengre løpetider. Tiårsrenten steg tirsdag til tett oppunder seks prosent. For kortere løpetider er rentene betydelig lavere.
Utviklingen kan ha sammenheng med at Den europeiske sentralbanken ECB har tilført mer enn 1000 milliarder euro i billige treårslån til europeiske banker. Spanske banker var blant bankene som fikk størst tildelinger i den midlertidige låneordningen. Disse bankene kan ha brukt lånene, som har en rente på 1 prosent, til å investere i spansk statsgjeld. I dag ligger renten på toårige spanske statsobligasjoner på rundt 3,2 prosent.
Renteutviklingen i annenhåndsmarkedet tyder dermed på at Spania fortsatt har tilgang til å hente penger på kortere løpetider.
Budsjettminister Cristobal Montoro peker ifølge Financial Times på at billiglånene fra ECB betyr at likviditeten i det spanske banksystemet er god og at landet derfor ikke trenger å gå til EU for mer penger til å bygge ytterligere buffere i banksystemet.
Bekymringen for at Spania vil trenge en krisepakke er heller ikke stor i Tyskland. Landet er EUs største økonomi og vil eventuelt måtte stå for det største bidraget i en slik pakke.
- Jeg er ganske sikker på at både Italia og Spania gjør hjemmeleksen. Hvorfor skal vi bekymre oss for Spania nå? Jeg tror ikke det for tiden er noe som kommer til å bli vanskelig, sier økonomitalsmann Michael Fuchs i Angela Merkels regjeringsparti CDU til Bloomberg News onsdag.
Fire utfordringer
Rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank Fist Securities pekte tirsdag på at det er fire forhold som plager spansk økonomi for tiden:
1. Kraftig økonomisk nedtur, arbeidsledighet på nesten 25%.
2. Boligprisfallet ser ut til å fortsette, og bankene må innfinne seg i å ta større tap enn de hittil har gjort.
3. Lav konkurranseevne krever intern devaluering: Lønninger må ned.
4. Statsgjelden øker raskere enn tidligere antatt. Stort underskudd på statsbudsjettet.
- Det er store problemer som fører landet inn i en negativ spiral. Og det er ikke sikkert at markedets bekymring for den situasjonen er på topp nå - det kan forverres ytterligere, sa Wilhelmsen til DN.no tirsdag.
Balansegang
Med en statsgjeld på i overkant av 800 milliarder euro, rundt 80 prosent av bnp, er Spanias gjeldsbelastning moderat sammenlignet med flere av de andre landene som har opplevd statsfinansielle problemer de siste årene. Og Wilhelmsen er overbevist om at EU er innstilt på å redde landet dersom det får problemer med gjeldsforpliktelsene.
Men først må landet forsøke å få til en vanskelig balansegang mellom å overbevise markedet om at budsjettkuttene er store nok, og samtidig sørge for at kuttene ikke kjører økonomien enda dypere ned i grøften.
- Jeg tror at Spania vil forsøke å løse situasjonen selv, og forsøke å overbevise markedet om at de gjør nok tiltak til å stabilisere statsgjelden. Men gjør de for mye, rammer det økonomien, og gjør de for lite blir de straffet av markedet, sier Wilhelmsen.
Les også:
Spania sprer frykt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.