De spanske småbyene er hardt rammet av krisen i spansk økonomi.
Med en arbeidsledighet på 25 prosent for landet som helhet, og der nesten halvparten av de unge er uten jobb, blir dagene lange og kranglene om økonomi i spanske hjem flere.
I småbyen Ecija i sør-Andalusia, stiger skilsmisseratene nå kraftig samtidig som at unge mennesker rømmer byen, skriver Bloomberg News.
Stoltheten over Spanias fire tiår på rad med vekst er nå erstattet av bitterhet over kollapsen i en økonomi bygget opp av bygg- og eiendomsspekulasjon.
- Spanias økonomiske mirakel var science fiction, sier arktitekten Javier Madero Garfias (67) til Bloomberg.
Han har tegnet hundrevis av bygg i Ecija siden 1973.
- Jeg tror at vi aldri kommer tilbake til der vi var. Dette er første gang i Spania at barna har det verre enn foreldregenerasjonen, sier han.
Vurderer nytt suppekjøkken
Spania er nå inne i sin andre resesjon siden 2009, og det er ventet en negativ BNP-vekst på 1,3 prosent i 2013. I forrige uke la myndighetene en inntrammingspakke på bordet som innebærer 13 milliarder euro i skatteøkninger og budsjettkutt. Fra før av har offentlige lønninger gått ned.
I Ecija har arbeidsledighetsraten steget til 30 prosent etter at madrass- og møbelfabrikkene som leverte varer til boligindustrien stengt ned, iføge tidligere borgermester Juan Wic Moral.
- For fire år siden ville vi bygge et offentlig svømmebasseng til tre millioner euro, et nytt rådhus og tre nye broer. Nå vuderer vi et nytt suppekjøkken, sier han.
Da boomen sluttet hadde ikke Ecija noe å falle tilbake på. Spania gikk fra å bygge 60.000 hus i måneden i 2006 til under 5.000 i år. I 2004 tegnet Maderos firma bygg som tilsammen rommet mellom 500 og 600 leiligheter. I år venter han 25. Firmaet hans har krympet til tre ansatte, han selv og datteren og svigersønnen. Han sparket sin egen bror.
- Jeg hadde aldri trodd at byggingen skulle stanse så brått. En dag bare sluttet telefonen å ringe.
Les også: Skal kutte underskuddet med 40 mrd euro
Spania: Kraftig økning i arbeidsledigheten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.