Han avviser alle antydninger om at euroen ikke vil overleve.

Gjeldsproblemene i EU var tema for mange av de private diskusjonene og paneldebattene under Davos-møtet til Verdens økonomiske forum torsdag.

– Statsminister Angela Merkel og jeg kommer aldri til å vende ryggen til euro. Vi kommer aldri til å svikte euroen, vi kommer aldri til å droppe euroen, sa Sarkozy i Davos.

– For oss er dette ikke bare et økonomisk spørsmål, det har med vår identitet som europeere å gjøre. For de av dere som ønsker å vedde på at euroen forsvinner, vær forsiktige med hvordan dere investerer. Vi er fast bestemt på å holde euroen sterk, sa den franske presidenten.

Nye tiltak
Flere land i eurosonen har opparbeidet omfattende gjeld, noe som har fått analytikere til å sette spørsmålstegn ved den felleseuropeiske valutaens framtid.

Sarkozy leder både G20 og G8 i år og sa torsdag at Tyskland og Frankrike snart kommer til å introdusere nye tiltak for å styrke det europeiske økonomiske samarbeidet.

Sjef for Den europeiske sentralbanken (ECB), Jean-Claude Trichet, avviser at euroen er i krise. Men han mener styrket overvåking er nødvendig. Enkeltland har problemer, men eurosonen samlet er sterk, ifølge sentralbanksjefen.

– Langt igjen
En av de norske næringslivstoppene som er til stede i Davos, DnB NORs sjef Rune Bjerke, mener Sarkozy, Merkel og resten av EU fortsatt har et godt stykke igjen før de er i mål.

– EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) er på riktig vei. Men det er fortsatt et langt stykke å gå, sier Bjerke til NTB.

Flere økonomiske eksperter mener det bare er et spørsmål om tid før noen av eurolandene som er verst rammet, ikke vil klare å betjene gjelden sin.

– Det er en fare for at gjeldskrisen i de utsatte europeiske økonomien fører til en restrukturering av gjeld, slik at kreditorene må ta tap eller nedskrivninger. Hvis dette skulle skje, så kan det ha en uheldig smitteeffekt, sier Bjerke.

Evne til å handle
Han mener økonomiske og politiske ledere kan trekke viktig lærdom av finanskrisen de siste årene.

– Når systemet for handel og finans virkelig trues, da viser man evne til å handle på tvers av landegrensene, sier Rune Bjerke.

Men ifølge DnB NOR-sjefen er en av utfordringene med dagens trusler for verdensøkonomien at de ikke er truende nok til at den nødvendige koordinerte handlingen kommer raskt nok.

Optimist
Han mener likevel det ikke er noen tvil om at de økonomiske kreftene trekker og virker i riktig retning.

– Men geopolitiske forhold skaper farer og usikkerhet som kan ødelegge for veksten, sier DnB NOR-sjefen og lister opp:

Faren for at stor prisøkning på råvarer og matvarer fører til sosial uro i en del fattige land og vekstøkonomier, gjeldskrisen i de europeiske landene samt forholdet mellom USA og Kina.

– Av natur er jeg optimist, og jeg tror det finnes løsninger og evne til å motvirke det negative. Men dessverre koster det litt for mye smerte på veien, avslutter Bjerke. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.