Lave renter, lav ledighet og lite nybygging har ført norske boligpriser til nye høyder i 2011. Sålangt i år er boligprisene opp 8,5 prosent sammenlignet med i fjor.
Tror på prisvekst
Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre tror veksten vil fortsette neste år. Med et overheng på rundt tre prosent fra i år og en antatt vekst på to prosent neste år, ligger han inne med et anslag på rundt fem prosent for 2012. Han mener likevel at det er «ingen tvil» om at risikoen for at boligprisene skal falle er større nå enn den var for ett år siden.
- Jeg er litt spent på boligprisene, og om de fortsetter eller om det kommer en korreksjon, det kan man jo ikke utelukke. Det er nok en noe mer negativ stemning i husholdningssektoren enn tidligere, og boligprisene er svært høye. Jeg tror ikke det vil være en veldig stor risikofaktor, boligprisene vil nok være høye i Norge fortsatt, men jeg litt mer spent nå enn i fjor, sier han til DN.no.
Fortsatt høyt aktivitetsnivå
Han mener en vekst på fem prosent for neste år, fra et høyt utgangspunkt, ikke er så «voldsomt mye». Risikoen er at et kraftigere tilbakeslag i internasjonal økonomi også skal påvirke Norge i mer negativ retning. Han minner om at boligprisene falt 13,5 prosent under finanskrisen i 2008, og dersom det blir negativ stemning så kan det slå inn. Han anser imidlertid dette som et mindre sannsynlig scenario.
Selv ligger han inne med et vekstanslag på 2,5 prosent for fastlands-Norge for 2012 drevet av høy aktivitet i oljesektoren, samt i privat og offentlig tjenesteytende sektor. For Europa, ser i han i «beste fall» for seg en nullvekst, og for verden som helhet en vekst på tre prosent. Det er imidlertid store regionale forskjeller, og de fremvoksende markeder, anført av Kina ventes lede utviklingen.
- I Norge kommer vi til å klare oss relativt bra. Vi har et godt utgangspunkt, med høy aktivitet i oljesektoren, ekspansiv penge- og finanspolitikk, og solide finansielle muskler dersom det skulle gå verre enn ventet, sier Furre.
Vil klare oss vesentlig bedre
Usikkerheten omkring utviklingen i verdensøkonomien rammer i første rekke eksportindustrien og innenlands turisme. Skulle det smitte over på andre deler av økonomien har man virkemidler til å påvirke utsiktene, påpeker sjeføkonomen. Han fremhever Norges Banks siste rentekutt på 0,50 prosentpoeng som et godt eksempel på handlekraft, og viser til at myndighetene også gjorde en god jobb med å styre norsk økonomi gjennom finanskrisen sist.
- Vi vil slippe relativt godt unna også denne gangen. Selv om vi klarte oss bra gjennom finanskrisen, vil vi klare oss vesentlig bedre denne gangen, sier Furre.
Han legger til at foruten utviklingen i internasjonal økonomi er også kronekurs og oljepris tradisjonelle risikofaktorer.
Les også:
Flere tror boligprisene skal falle
- Bedre å legge investeringen i bolig enn i madrassen
<b>Boligprisene skal fortsatt opp</b>
<b>gprisene faller fortsatt</b>
- Bedre å legge investeringen i bolig enn i madrassen
<b>gprisene faller fortsatt</b>
<b>DNB avblåser faren for boligkrakk</b>
Finansministeren tror 2012 blir bedre enn fryktet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.