Både ekspertene og Norges Bank bommet grovt. Prisveksten i Norge var langt lavere enn ventet i august. Tallet åpner for at sentralbanken kan komme til å kutte styringsrenten, mener ekspertene.
- Det er dråpen som får begeret til å renne over. Det gjør det enda mer nærliggende å tro på rentekutt, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.
- Dette er nok spikeren i kisten for den gamle rentebanen, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN:no.
Den viktige kjerneinflasjonen, som måler prisveksten utenom avgiftsendringer og energivarer, var på moderate 0,8 prosent i august. Ekspertene trodde på 1,2 prosent, mens Norges Bank hadde sett for seg 1,3 prosent.
KPI-JAE, ofte omtalt som kjerneinflasjonen, er et mål på den underliggende prisveksten siden dette er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser.
Sentralbanken utarbeider også en egen indikator for utviklingen i den underliggende prisveksten. Siden energiprisene over tid har vist seg å vokse raskere enn andre priser, setter sentralbanken sammen den såkalte KPIXE-indeksen, som tar med en beregnet trend av energiprisene i den underliggende konsumprisveksten. Norges Bank offentliggjør KPIXE klokken 14.00 på samme dag som SSB legger frem konsumprisindeksen.
Strammere forhold
Lav prisvekst åpner sammen med en fortsatt sterk kronekurs for et rentekutt i oktober, tror Bruce. Han minner om at kronen er sterkere og pengemarkedsrenten er høyere enn Norges Bank har sett for seg.
- Vi har betydelig strammere pengepolitiske forhold enn det Norges Bank så for seg i juni. Og verden ser mye svakere ut enn i juni. Da trenger vi ikke strammere pengepolitiske forhold, vi trenger mindre stramme forhold, sier Bruce.
Han tror imidlertid at sentralbanken forholder seg rolig frem til oktobermøtet, når den legger frem en ny rentebane.
- Det første er å nedjustere renteprognosen, og det tror jeg de ville gjort selv uten den sterke kronekursen. Med den kronekursen vi har nå er det mulig at de vil kutte rentene, sier Bruce.
Det tror også markedet. Ifølge Bruce priser rentemarkedet nå inn to rentekutt fra Norges Bank i tiden fremover. Ett i år og ett til neste år. I valutamarkedet er det imidlertid vanskeligere å lese ut en reaksjon.
- Det tror jeg er fordi at folk kjøper kroner fordi det ikke er så mye annet å plassere pengene i. Ingen vil ha euro, ingen vil ha dollar og ingen vil ha sveitserfranc.
Tror på uendret rente
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen minner om at tallene for prisveksten normalt varierer mye, og at dagens tall alene ikke ville vært nok til å la være å øke renten som planlagt.
- Men når det kommer på toppen av alt det andre vi har sett, så styrker dette hypotesen om at vi får en kraftig nedjustering av rentebanen. Norges Bank har ryggen helt fri: Inflasjon er ikke noe argument for å øke rentene, og det er ikke noen andre argumenter heller – bortsett kanskje fra boligmarkedet, men det er ikke nok, sier Andreassen.
Andreassen er imidlertid ikke helt sikker på at sentralbanken kommer til å kutte renten. Men han tror sannsynligheten for et kutt har økt.
- Nå er markedet overbevist om at det kommer rentekutt også i Norge. Vi er ikke det, for vi tror på uendret rente frem til første heving om vel ett år. Men sannsynligheten for kutt er blitt vesentlig høyere i løpet av de siste ukene. Lav prisvekst er ikke avgjørende, men bidrar i samme retning, sier Andreassen.
Les også: Overraskende svak prisvekst
I en tale torsdag åpnet sentralbanksjef Øystein Olsen for at Norges Bank kan komme til å kutte renten dersom kronen blir for sterk.
Les mer: - For sterk krone blir møtt med tiltak
Etter talen slo sentralbanksjefen fast overfor DN.no at sentralbanken kommer med en ny rentebane i oktober - og at utviklingen peker i retning av at den blir lavere enn dagens bane.
Les mer: - Utviklingen peker i retning av lavrentebanen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.