Sjeføkonom Per Richard Johansen i KS tror verdensøkonomien står foran en ny krise. Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo tror på oppgang, mens professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI mener oppgangen lar vente på seg, skriver Dagens Næringsliv.
DN har bedt tre fremtredende økonomer tegne sin oppfatning om den videre utviklingen i internasjonal økonomi etter at det de siste ukene er kommet en rekke indikasjoner på at det verste fallet er tilbakelagt, og at de mørkeste spådommene var for pessimistiske.
Per Richard Johansen frykter at oppturen som ser ut til å komme i verdensøkonomien vil erstattes av en ny, langvarig nedtur.
- Hvis ikke de underliggende ubalansene i verdensøkonomien blir løst, vil det skape en ny stor økonomisk krise. Foreløpig er det ikke tatt noen initiativer til å løse dem, sier Johansen til DN.
Les også:
- Finanskollaps først i 2010
Renten er problemet
Han mener liberaliseringen av kredittmarkedene internasjonalt har åpnet for de store ubalansene.
Sjeføkonomen mener den oppgangen som nå er på vei, kan vare i et år eller to, men at det før eller siden vil komme en ny smell. Johansen mener det grunnleggende problemet i verdensøkonomien er at land som Kina, Tyskland og Japan har enorme overskudd i sin utenriksøkonomi, mens først og fremst USA har enorme underskudd.
Ifølge Johansen ligger løsningen på de makroøkonomiske ubalansene i at overskuddslandene begynner å bruke mer og spare mindre.
- Det underliggende problemet er renten. Den er lav fordi ønsket sp#229 er større enn ønsket investering. Det er problemet som må løses, sier Johansen til DN.
Biter seg fast
Professor Steinar Holden ser på sin side ikke noen ny nedtur i horisonten, selv om han ikke tror verdensøkonomien kommer tilbake dit den var før krisen.
- Vi var egentlig for høyt oppe. Verdensøkonomien var smurt av god tilgang på likviditet og store låneopptak og stor vilje til å ta risiko. Nå er det mindre tilgang på likviditet og betydelig mindre vilje til risiko. Det demper veksten, sier han, og legger til at utviklingen blir langt bedre enn man kunne frykte for noen måneder siden.
- De negative faktorene vil dempe veksten, ikke stoppe den. At pilene nå peker oppover, vil i seg selv bidra til at det går bedre også fremover, sier han til avisen.
Tror oppturen blir svak
Professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI tror oppturen blir vesentlig svakere enn nedturen verdensøkonomien nå har lagt bak seg.
Bjørnland sier at det riktig nok kan komme en kort periode nå med sterk vekst, som en reaksjon på at lagrene er bygget ned.
- Men hvis det blir sterk vekst, så blir det i så fall kortsiktig, sier hun.
Bjørnland deler ikke Johansens store bekymring for ubalansene mellom Kina på den ene siden og USA på den andre. Hun er enig i at ubalansen har presset rentene nedover, men tror det vil skape mindre problemer fremover.
Les også:
Det store bokstav-veddemålet
- Noen må ta regningen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.