- Veldig bra! Veldig bra! Endelig er det en i hans posisjon som sier det som er et faktum, at Statoil priser seg ut av markedet, sier Jens Ulltveit-Moe, etter at Statoil-sjef Helge Lund uttalte at det kommer til å bli støy og tøffe omstilllinger fremover fordi Statoil tjener for lite penger.

- Det at han sier han er villig til å ta støy er gledelig for hele samfunnet, for når ansatte i Statoil får urimelige fordeler, så er det ikke Statoil som betaler for det, men samfunnet. Det normale ville vært om han svarte at vi skal jobbe harmonisk sammen og finne gode løsninger, men det er jo bullshit, for det betyr jo at alle får beholde sine fordeler, sier Ulltveit-Moe.

Leder for fagforeningen Safe i Statoil, Bjørn Asle Teige, avviser at fordelene er urimelige og mener det er selskapets strategier som har ført til at det nå må spares penger, ikke de ansattes lønninger.

Må ha krise for å få omstilling
Helge Lund er innstilt på motstand, og mener det er for liten oppmerksomhet rundt lønnsom industriutvikling.

- I et land hvis største kjendiser nå er noen som kan fortelle hva reven sier, der mangel på smør er den største avisoverskriften, der været hver dag preger avisen og realityprogrammer har de fleste seere, er det ikke rart at industriutvikling kommer i bakgrunnen, sa Lund tidligere denne uken på NHOs årskonferanse i Stavanger.

Ulltveit-Moe tror Lund har rett i at han må være forberedt på kamp skal han få til omstilling nå.

- Det er klart det blir støy. Det blir det alltid når man tar fra noen innarbeidede rettigheter. Statoil er som et enormt fat der fagforeningene har forsynt seg. De har enormt bra lønn - for å jobbe 17 uker i året. Det er fordeler som er helt urimelige i forhold til fastlandsarbeidere, og det har de kunnet få fordi profitten i olje har vært så høy, sier han.

Og profitten er fortsatt såpass høy at det oppleves som rettferdig. Dermed er endringer vanskelig,

- Det må være en erkjent krise for å få til omstilling, slik er det med alt Norge gjør. Helge Lund vil ha en tøff jobb inntil det blir krise og prosjekter blir kansellert, sier han.

Venter blåmandag
Ulltveit-Moe ser signalene om at Johan Castberg-utbyggingen i Barentshavet blir for dyr på at den virkelighetsoppfatningen snart må endres.

- Vi har en enorm rikdom og tar det for gitt at den skal være der. Det normale, i en historisk utvikling, er at det etter en rik periode kommer nedgangsperioder, slik har det vært de siste 4000 årene, og vårt samfunn er på en topp nå, sier Ulltveit-Moe.

Han mener det er menneskelig at man blir opptatt av å bruke penger, i stedet for å skape dem, når økonomien er på topp.

- Det går bra så lenge grunnrenten er høy, altså så lenge oljeprisen er høy. Etter det blir det blåmandag, slik det ble i Sverige i 90-årene, og det er sannsynlig at vi får her. Det er så åpenbart at det nesten er uinteressant, sier han.

Jobber en tredjedel av året
- Hvilke Statoil-privilegier står for fall?

- Jeg kan ikke detaljene i Statoil, men jeg registrerer at skiftordningen er ekstremt fordelaktig, jeg tror de jobber 17 uker i året. Og det er nesten umulig å få jobb på en Statoil-plattform, for ingen slutter. En renholdsarbeider får 700.000 for å jobbe en tredel av året.

- Og så ser jeg at det er en uendelig rekke med krav, fra både ansatte og regulerende myndigheter som er forferdelig dyre. Jeg savner en kost nytte-analyse.

- Mener du at det innføres tiltak som skal bedre sikkerheten uten at det gjøres en analyse av kost og nytte?

- Jeg har hørt at den teoretiske verdien av et liv offshore er på 300 millioner kroner, mens det på veien er en halv million. Det betyr jo at et samfunn som jobber for å redde liv i Nordsjøen , men ikke har råd til å sette opp midtrabatter, taper menneskeliv på det, sier Ulltveit Moe.

- Jobber ett årsverk
Leder for fagforeningen Safe i Statoil Bjørn Asle Teige mener Jens Ulltveit Moe bør se seg i speilet.

- Den største biten fra det fatet har nok John Fredriksen og Kjell Inge Røkke tatt med sine rigger og Jens Ulltveit Moe tatt da han solgte seg ut av livbåtvirksomheten i Haugesund, sier Teige om Ulltveit-Moes påstand om at fagforeningene har forsynt seg av Statoil-fatet.

Slik Teige ser det, er det ledelsens strategi de siste årene som har ført til en presset økonomisk situasjon.

- Strategien om å kjøpe store reserver i bakken i skiferolje, oljesand og i Mexicogulfen gjør at avkastningen i selskapet går kraftig ned, sier han.

Han viser til at differansen mellom lønnsøkningene offshore og i landbasert industri de ti årene mellom 2001 og 2011 er 0,6 prosentpoeng, henholdsvis 51 prosent og 50,4 prosent.

Til påstanden om at skiftordningen er ekstremt fordelaktig mener

- Vi jobber ett årsverk. Vi jobber 12 timer lørdager, søndager og julaften. Du jobber inn timene dine veldig effektivt og så får du fri, sier Teige.

Per 1.1.2012 var gjennomsnittlønnen for operatøransatte 390.000 pluss sokkelkompensasjon på 47 prosent. alstå 187.060 som samlet ga en lønn på 585.060. Oppå dette kommer kompensasjon for natt- og helgearbeid.

Les mer: Statoil kutter 209 årsverk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.