Investorene er usikre på Statoils evne til å levere resultater fremover. Etter resultatfremlegging og strategioppdatering i går falt aksjen 3,2 prosent, og i dag fortsetter kursen ned én prosent.
- Når man ser på Gullfaks, blir man jo redd for hva som kan skje på de andre store feltene på norsk sokkel, sier Carnegie-analytiker John A. Olaisen.
Han mener Gullfaksproblemene gjør investorer og analytikere usikre på Statoils fremtidsutsikter.
- Som et gammelt hus
- Det er problemer på en rekke felt nå: Kristin, Oseberg, Kvitebjørn og Kollsnes for eksempel - og det er litt ulike problemer på hvert felt.
- Det er jo som et gammelt hus, plutselig begynner det å lekke fra taket, og så må du bytte ytterdøren, og det skjer typisk mye på en gang, sammenligner analytikeren.
I tillegg til de omfattende problemene på Gullfaks, uroes markedet helt konkret av at det legges begrensinger på produksjonen på Ormen Lange og Troll. De to feltene alene står for 40 prosent av norsk gassproduksjon, og sammen med Gullfaks står de tre feltene for 30 prosent av norsk olje-og gassproduksjon.
- Det er ingen som helt skjønner årsaken til lavere produksjon på Ormen Lange og Troll, og da frykter man at det er noe galt med reservoaret, sier Olaisen.
Frykter større nedgang
- Det verste som kan skje er at den årlige nedgangen på sokkelen er større enn de fem prosentene Statoil legger til grunn. En prosent økning i fallet, tilsvarer ti prosent av nåverdien, sier Olaisen.
Statoil kaller produksjonen på norsk sokkel for selskapets ryggrad. I gårsdagens presentasjon i London brukte Helge Lund, finansdirektør Torgrim Reitan og sjef for norsk sokkel Øystein Michelsen mye tid på å presentere både problemfeltene, nye felt i oppstart og de lovende brønnene.
- Vi vil at dere skal se norsk sokkel slik vi ser den. Ikke som et stort område i tilbakegang, men som et område med mange forskjellig typer felt. Fallet i produksjonen er på fem prosent i året, og det er ventet, men i det bildet er det også mange nye, spennende felt, sier Lund.
Analytikerne var ikke overbevist.
- Jeg er avventende til om de vil klare veksten på tre prosent som de lover. Jeg er usikker på infrastrukturen på norsk sokkel som begynner å bli gammel, sier en britisk analytiker som ikke ønsker å bli sitert med navn til DN.no.
- Svært skuffende
Analytikere og investorer må se usikkerheten fremover i lys av at Statoil heller ikke i 2010 klarte å nå sine egne produksjonsmål. Statoil leverte ikke den produksjonen de selv hadde estimert, og heller ikke det analytikerne hadde ventet. I tillegg senket selskapet i realiteten forventningene til fremtidig produksjon.
- Når de oppdaterte guidingen til 1,9 millioner fat dagen i november og likevel ender litt under det, er det veldig skuffende. Når de nå sier 2,0 milliner fat per dag for 2011, så legger vi analytikere oss litt under det. Markedet vil ikke tro på oss engang, og vil trolig legge seg under det igjen, sier Olaisen.
Beslutningen om nedstenging av 50 av 178 brønner på Gullfaks kom etter en nestenulykke på feltet i mai og massiv kritikk av sikkerheten fra ansatte i selskapet.
Konsernsjef Helge Lund sier imidlertid at nedstengingen var et strategisk beslutning for å forvalte ressursene i reservoaret på best mulig måte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.