Petroleumstilsynet har internt i lang tid gitt uttrykk for at det ikke er så imponert over Statoils boring på Gullfaks. I et møte med Petoro i februar om boringen på Gullfaks sa tilsynet følgende:
"PTILs inntrykk er at Statoil satser på for mange teknologier, for lite skjer sentralt, og det er for mye prøving og feiling ute i lisensene. Tror også at bruk av flere leverandører øker kostnader og reduserer læringen", går det frem av et møtereferat om boringen på Gullfaks som DN.no har fått tilgang til.
Nære på mange ganger
Det var altså tre måneder før utblåsningen. Da hadde Ptil allerede vært vitne til to tidligere hendelser med brønnspark på Gullfaks C og tap av sikkerhetsbarrierer i tillegg til at Statoil hadde hatt problemer med gjennomføringen av andre boringer på Gullfaks A, B og C.
Fredag sendte Statoil sin interne granskingsrapport etter utblåsningen på Gullfaks C til Petrolumstilsynet. I rapporten skriver Statoil at gass-skyen ved utblåsningen nådde plattformdekket og finner det sannsynlig at skyen hadde en brennbar konsentrasjon på ett område av plattformen. Det fremkommer også av rapporten at det bare var tilfeldigheter som gjorde at Statoil slapp unna en langt mer komplisert blowout under havbunnen.
Ny rapport
Redningen var at området i brønnen hvor gasslekkasjen skjedde, ved en tilfeldighet ble tettet av løsmasser og borekaks.
I løpet av en uke eller to er Petroleumstilsynets egen granskingsrapport etter hendelsen ventet. Den vil sannsynligvis være meget skarp.
Statoils sjef for norsk sokkel, konserndirektør Øystein Michelsen, sa fredag at Statoil vil ta lærdom av ulykken.
- Vi vil gjøre vårt ytterste for å formidle læring og dele erf#229er fra denne hendelsen. Dermed kan vi bidra til å redusere risikoen ved våre boreoperasjoner ytterligere, sier Michelsen.
Les også:
En gnist unna plattform-eksplosjon
Ba Petoro engasjere seg i Statoil-brønn
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.