Kort tid etter at statsråd Trond Giske beskyldes for å være en altfor aktiv eier i Telenor kritiserer Riksrevisjonen statens manglende oppfølging av sin mest verdifulle eierandel - Statoil, skriver Dagens Næringsliv.
Statoil har over 20.000 ansatte i 34 land. Selskapet er operatør for cirka 80 prosent av den norske olje- og gassproduksjonen. Staten ved Olje- og energidepartementet (OED) eier 67 prosent av aksjene i Statoil. Riksrevisjonen er kritisk til hvordan OED har utøvet eierskapet i Statoil i en ny revisjonsrapport:
* OED har ikke formulert noen klare krav til utbytte og avkastning.
* Statoil rapporterer for dårlig på miljø, utenom Norge og Danmark, og menneskerettigheter.
* Selskapet har betydelig lavere driftsmargin internasjonalt enn hjemme.
* Statoil klarer ikke å erstatte tapt produksjon raskt nok.
- Savner bedre oppfølging
Stortingets kontrollorgan påpeker svak internasjonal inntjening hos Statoil. Mesteparten av overskuddet i Statoil hentes ut fra norsk sokkel - 84 prosent av det samlede resultatet i 2010. Samtidig investeres det en stadig større andel i utlandet. 34 prosent av de totale anleggsmidlene er internasjonale satsinger. Driftsmarginen er imidlertid "betydelig svakere" utenlands enn innenlands - kun ni prosent i 2010.
- Statoils investeringer i utlandet har dårligere lønnsomhet enn den innenlandske, og vi savner en bedre oppfølging fra departementets side, sier ekspedisjonssjef Therese Johnsen i Riksrevisjonen til DN.
Statoil-sjef Helge Lund skjønner ikke kritikken:
- Dette synes jeg er et veldig underlig perspektiv. I olje- og gassnæringen har vi noen områder som er i oppbyggingsfase. Det tar gjerne 10-15 år før vi får kontantstrøm. Noen felt ute kaster allerede godt av seg, for eksempel i Angola. Man må se på enkeltområder. Noen er i oppbyggingsfase, andre er i høstefase. Slik må det alltid være, sier Lund.
Les også:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.