London: 50 brønner av totalt 178 brønner på det viktige Gullfaks-feltet er stengt ned. Problemene får så store følger for Statoils samlede produksjon i 2011 at produksjonsutsiktene er nedjustert. I dag presenterer Statoils ledelse selskapets strategi for analytikere og investorer i London uten at problemene har fått en løsning. Mandag gikk hovedverneombudet for Gullfaks av med begrunnelse i at han ikke kunne stå inne for sikkerheten på plattformen.

-Gullfaks-problemene er ikke først og fremst et sikkerhetsspørsmål, sier Helge Lund til DN.no på selskapets kvartalspresentasjon i London i dag.

- Kunne kommet i en sikkerhetssituasjon
Han mener det er viktig å skille mellom hendelsen i mai, der Statoil mistet kontroll over en brønn, og nedstengningen av de 50 brønnene som har effekt på produksjonen.

Sistnevne gjøres for å bedre reservoarstrategien for hele feltet, altså få mest mulig olje ut, ifølge Lund.

-Så nedstengingen av 50 brønner har ingenting med sikkerhet å gjøre?

- Jo, men det er først og fremst en reservoarstrategi, sier Lund.

Han erkjenner likevel at man kunne ha kommet i en farlig situasjon om man ikke hadde stengt ned.

- Hadde vi bare fortsatt å kjøre, så kunne vi kommet inn i en sikkerhetssituasjon. Det er nettopp det vi ikke ønsker å gjøre, og derfor stenger vi ned for å være sikker på strategien. Det er viktig at brønnene er gode nok, og at det vi gjør til en hver tid er forsvarlig, sier Lund.

- Trygghetsfølelse er ledelsens ansvar
-Det er en del ansatte som har uttrykt bekymring, og mandag gikk hovedverneombudepå Gullfaks av med begrunnelse i sikkerheten på plattformen. Hvordan henger det sammen med din beskrivelse av situasjonen?

- Sikkerhet har førsteprioritet i Statoil, og det er også min klare forventning til ledere i Statoil på alle nivåer, sier Lund.

Han legger imidlertid til at de ansatte også må føle at det er slik i hverdagen.

- Hvis det er noen som føler at de opplever noe annet, så er det vårt ansvar som ledelse og ha kommunikasjon og sørge for at de kan få den tryggheten, sier han.

- Hvordan adresserer dere det internt?

- Det er en omfattende diskusjon i bedriften internt mellom tillitsvalgte og ledelse, og det er også viktig at det er en god dialog mellom verneombud og ledelse på disse forholdene, sier Lund.

- Det er trygt
- Er den dialogen god nok?

- Vi har en intens dialog med verneombudene også, jeg kan ikke si at den alltid er god nok, men det er det vi tilstreber. Det er viktig med en åpen dialog og det er viktig med åpenhet om sikkerhetsarbeidet, sier Lund

- Er det trygt å jobbe på Gullfaks nå?

- Det er trygt å jobbe på Gullfaks, og det er trygt å jobbe i Statoil. Men hele olje- og gassbransjen og relaterte industrier innebærer risiko. Det å jobbe med risikoforståelse og følge prosedyrer er noe vi aldri kan bli gode nok på, sier han.

Les også: - Kan ikke stå inne for Gullfaks-sikkerheten

<b>Helge Lund sliter med oljeproduksjonen</b>

<b>- Dette var dårlig over hele linjen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.