- Jeg tviler ikke på at at det vil få en effekt å gjøre det, men det introduserer en sterk sosial urettferdighet dersom man gjør det, sier professor Steinar Westin til DN.no etter at regjeringens ekspertutvalgs i dag kom medsin konklusjon om at kutt i sykelønnen vil redusere sykefraværet.
Les også: - Kutt i sykelønnen vil redusere fraværet
Han mener et slikt kutt betyr at man vil ta dekningen fra de dårligst lønnede i samfunnet. Arbeidsgiverne til de høyt lønnede kommer til å fortsatt sikre full dekning for denne gruppen.
- Jeg synes det er vanskelig å begrunne at det skal være så moralsk viktig å legge inn økonomisk straff til denne gruppen. Karensdager (at man trekkes i lønn den første dagen man er syk, red. anm.) kommer til å treffe sosialt skjevt. Vi glemmer at sykelønnsordningen i 1978 ble innført med begrunnelse om sosial urettferdighet, for da hadde halvparten av befolkningen allerede full dekning, sier han.
Knebøying for økonomene
Han mener i tillegg at Karensdager er "meningsløst" i forhold til at det ikke er det korte sykefraværet som er hovedproblemet i det norske samfunnet.
- Dette blir en knebøying for økonomiene, og det blir å slå inn åpne dører, sier han.
Ekspertutvalget foreslår i tillegg å øke egenmeldingsperioden fra tre til ti dager.
- Jeg synes at det holder å utvide den til åtte dager, slik det er mulighet for innenfor IA-avtalen idag.
Per i dag er det kun arbeidstakere som er ansatt i en bedrift som har inngått en IA-avtale (avtale om inkluderende arbeidsliv) som har rett til å være borte åtte dager fra jobb med egenmelding.
Westin mener at en utvidelse av egenmeldingsperioden til åtte dager reduserer behovet for å gå til legen for de mindre bagatellene, men han understreker at det er viktig at legene kobles inn når det er gått lenger tid enn det.
Les flere artikler fra DN.no-serien "Et friskere Norge":
<br/> &quot;Versting&quot; er villig til å prøve alt
- Lett å stemple folk som snyltere
- Verken &quot;eksplosivt&quot; eller &quot;til himmels&quot;
- Da hadde vi vært 400.000 færre i arbeid
- Umulig å få ned sykefraværet
9 av 10 skulker ikke jobben
Slakter syketiltak
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.