Etter at obligasjonseiermøtet i Rec igår gikk imot forslaget til refinansiering av selskapets konvertible obligasjonslån, og dermed truet med å velte hele selskapets refinanseringsplan, velger styret nå å forholde seg til den opprinnelige låneavtalen.

Det konvertible lånet vil bli holdt til forfall på eksisterende vilkår og innløst når det forfaller.

- Vi formoder at vi vil innløse konvert-obligasjonseierne når lånet forfaller i 2014. Det er en stor fordel for nåværende aksjonærer, sier, styreleder Jens Ulltveit-Moe i Rec til DN.no.

Lang vei opp
Fordelen som Ulltveit-Moe sikter til er at det er svært lite sannsynlig at eierne av de konvertible obligasjonene kommer i posisjon til å kunne konvertere lånet til aksjer. Derfor er det langt lavere risiko for at dagens aksjonærer vil få utvannet sine eierandeler.

I refinansieringsforslaget som obligasjonseierne blokkerte, var konverteringskursen lagt til 2,70 kroner. Nå må obligasjonseierne forholde seg den opprinnelige avtalen som har en konverteringskurs på 45 kroner.

Ettersom Recs aksjekurs for tiden ligger på like i overkant av to kroner, skal det en svært så kraftig opptur til før obligasjonseierne vil velge å konvertere lånet til aksjer.

- De kan da konvertere på kurs 45, hvilket ikke er så veldig sannsynlig. For nåværende aksjeeiere er dette en stor fordel, sier Ulltveit-Moe.

Les også: Rec henter penger

Egenkapitalsiden tar støyten
Analytiker Andreas Strand i ABG Sundal Collier mener at den nye refinansieringsplanen impliserer at refinansieringen blir dyrere for egenkapitalhaverne og billigere for eierne av det konvertible obligasjonslånet.

- Det er egenkapitalsiden som tar hele støyten her, sier analytiker Andreas Strand i ABG Sundal Collier til DN.no.

Han påpeker imidlertid også den samme fordelen som Ulltveit -Moe trekker frem:

- Den ganske betydelige utvanningseffekten fra de konvertible obligasjonene bortfaller, og det er positivt for aksjeeierne, sier Strand.

Alternativet verre
En dyrere refinansiering for aksjeeierne er imidlertid bedre enn alternativet, mener Strand. Dersom ikke Rec hadde klart å stable på bena en ny finansieringsplan, kunne alternativet vært at de ikke klarte å tilbakebetale gjelden i 2013-1014.

- Alt i alt har egenkapitalsiden måttet bidra mer, men alternativet var mye verre, sier Strand til DN.no.