Gjennom intense forhandlinger har greske myndigheter klart å få 85,8 av de private långiverne med på avtalen om sletting av store mengder gresk gjeld.

Myndighetenes talsmann Pantelis Kapsis sier til Reuters at resultatet er en tillitserklæring til Hellas, og til deres evne til å gjennomføre de store, strukturelle endringene i økonomien.

- Jeg mener det er et historisk øyeblikk, sa Kapsis til den private tv-stasjonen Antenna.

Også ellers i Europa er responsen god.

- Dette er gode nyheter, det er en suksess, sier den franske finansministeren Francois Baroin til RTL- radio, ifølge Reuters .

Også Tyskland kommer med lovord. Det tyske finansdepartementet har uttalt at avtalen er "et stort steg på veien mot stabilisering og konsolidering på et bærekraftig gjeldsnivå. Det gir Hellas en historisk mulighet."

Vurderer tvang
Fredag morgen meldes det også at når greske myndigheter har tatt i bruk tvangsmidler (collective action clauses, CAC) for å tvinge med seg enda flere av kreditorene, vil deltakelsesraten være 96,7 prosent og og gjeldsreduksjonen på 103 milliarder euro. Da nås målet om gjeldsreduksjon på 100 millliarder euro.

Beslutningen om bruk av tvangsmidler vil tas senere i dag, og vil offentliggjøres klokken 14.

Sletter store mengder gjeld
Torsdag kveld var siste frist for private långivere å si ja eller nei til den avgjørende avtalen om sletting av gresk gjeld. Gjeldsslettingen innebærer at långiverne godtar et samlet tap på nesten 75 prosent når tapte renteinntekter er regnet med.

Greske myndigheter håpet at 90 prosent av de private investorene ville bli med, men det kritiske tallet var 75. Dersom flere enn tre fjerdedeler av kreditorene frivillig sluttet seg til avtalen, kunne den greske regjeringen tvinge med seg resten av kreditorene som hadde obligasjoner under gresk lov.

Håndterbart
Den private gjelden på 107 milliarder euro utgjør nærmere en tredel av landets totale gjeld på rundt 350 milliarder euro. Regjeringen håper nedskrivningen vil bidra til å bringe vekst tilbake i økonomien igjen, men mange peker på at en gjeld på drøye 120 prosent av bruttonasjonalprodukt fortsatt er altfor høy.

Gjeldsavtalen med de private långiverne er blant bærebjelkene i eurosonens nye redningspakke på 130 milliarder euro, omkring 990 milliarder kroner. Dersom avtalen med de private investorene gikk, ville redningspakken stå på spill.

Aksjemarkedene både i Asia og Europa steg torsdag på grunn av forventninger om at en avtale ville komme i havn.

Ikke bedre tilbud
Fortsatt sitter private kreditorer på obligasjoner for omtrent 20 milliarder euro. Disse er under internasjonal lov, og greske myndigheter kan derfor ikke tvangsslette dem slik de kan med med obligasjoner under gresk lov.

Enkelte av långivere som sitter på obligasjoner som ikke kan tvangsslettes har motsatt seg avtalen. For noen av disse har håpet vært at en tvungen nedskrivning vil bli ansett som en konkurs og utløse forsikringer de har på gjelden.

EUs økonomikommissær Olli Rehn varsler imidlertid at de ikke vil få noe bedre tilbud, og understreker at avtalen er livsviktig for eurosonens finansielle stabilitet.

– Det er viktig at alle investorer innser at Europa har lagt maksimalt med kapital på bordet til denne frivillige gjeldssaneringen, og at full deltakelse er nødvendig for at programmet for Hellas skal videreføres, sier Rehn.

Hellas har store lån som forfaller 20. mars og trenger sårt både sletting av gjeld og nye lån.

Asia-børser opp
Den positive stemningen på børsene i Europa og USA torsdag på grunn om håp om løsning i Hellas, smitter over på børsene i Asia fredag.

Nikkei-indeksen stengte med en oppgang på 1,65 prosent, etter å ha vært opp over to prosent og 10.000-poeng-grensen tidligere på dagen.

Men en del av oppgangen i Asia kan helt sikkert også tilskrives at Kina melder om den laveste inflasjonen på over 20 måneder, ned fra 4,5 prosent i januar til 3,2 prosent i februar.

Les også: - Vi kan se frem til en ny begynnelse

Dr. Doom: Hellas' private investorer er de heldige


- Trolig den største svindelen noensinne

- Hellas går konkurs til sommeren
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.