Etter kraftig renteoppgang for EU-gigantene Italia og Spania tidligere i uken, faller lånekostnadene noe tilbake onsdag.
- Eurokrisen har gått inn i en mer akutt fase den siste uken. Systemrisikoen er åpenbar, siden den nåværende redningsmekanismen ikke er tilstrekkelig omfattende nok for å ta seg av Italia, skriver sjefstrateg Carl Hammer i morgenrapporten fra SEB onsdag.
Blant EUs toppolitikere har det vært hektisk møtevirksomhet de siste dagene for å forsøke å finne en måte å håndtere krisen på. Tirsdag ble det meldt at det fredag skal holdes et ekstraordinært toppmøte i EU om den pågående gjeldskrisen.
Storbanker holder igjen
Samme dag kommer etter alt å dømme også resultatene fra stresstestene av europeiske banker. Wall Street Journal melder onsdag at enkelte europeiske storbanker nå ruster seg mot at krisen kommer ut av kontroll og ett eller flere land må forlate eurosonen.
Ifølge TDN Finans skriver avisen at enkelte banker har holdt igjen på utlån over landegrensene til selskaper i Spania og Italia. Avisen viser til ikke-navngitte bankkilder.
DnB Nor-sjef Rune Bjerke pekte tirsdag på at norske banker er avhengig av at flyten av kapital mellom land og ulike finansinstitusjoner holdes oppe.
- Hvis det ikke er tilfellet rammes alle - selv de sterkeste, sa Bjerke til DN.no.
Les mer: - Da rammes alle, selv de sterkeste
Rykter om støttekjøp
Tirsdag roet rentemarkedet seg noe etter rykter om at Den europeiske sentralbanken ECB hadde startet støttekjøp av italienske statspapirer i markedet. Sjefstrateg Carl Hammer i SEB mener EU bør åpne for at også krisefondet EFSF kan kjøpe statspapirer i markedet. Til nå er det brukt til å låne ut penger til Portugal og Irland.
- Bortsett fra at ECB trolig vil støttekjøpe italienske og spanske statspapirer, i tillegg til at landene raskt kommer med innsp#229stiltak, bør redningsfondet økes og mandatet utvides, mener Hammer.
- 440 milliarder euro er åpenbart ikke tilstrekkelig dersom Italia stenges ute fra kapitalmarkedene, legger han til.
Ifølge Financial Times skal eurosonens finansministre allerede ha blitt enige om å øke fleksibiliteten i fondet, noe som tolkes som en åpning for at det kan brukes til slike støttekjøp av statspapirer.
Hammer mener den endelige løsningen på krisen enten må bli at eurosonen opphører som valutaunion eller at integreringen blir enda tettere.
- I historiens gang har de fleste valutaunioner uten en felles finanspolitikk brutt sammen. Og slik utviklingen er nå er det nærmest umulig at eurosonen ikke får flere overstatlige innslag, skriver sjefstrategen.
Italia lover innstramninger
Når det gjelder det helt korte bildet bemerker Hammer at italienske opposisjonspolitikere nå krever at parlamentet godkjenner innsp#229sprogrammet som sikter mot budsjettbalanse i 2014 innen fredagens ekstraordinære toppmøte i EU.
I en pressemelding tirsdag kveld lovet Italias statsminister Silvio Berlusconi å raskt sikre en slik godkjenning.
"Krisen gjør det nødvendig å skynde på godkjenning av budsjettkuttene". Berlusconi lover å øke innstrammingstiltakene, og komme med nye tiltak for å balansere budsjettet innen 2014, heter det i meldingen ifølge TDN Finans.
Italias finansminister Giulio Tremonti sier onsdag at deler av innstramningstiltakene vil være godkjent av parlamentet innen førstkommende fredag.
Les også:
Virker det som om disse har kontroll på situasjonen?
- Norge kan ikke forsvare seg mot konsekvensene
- Da rammes alle, selv de sterkeste (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.