- Dette vil åpne store, nye muligheter for norsk oljeindustri, både oljeselskaper og leverandørindustrien. Det vil åpne muligheter i hele området. Begge land kan nå gå i gang med åpning, og så blir det etterhvert konsesjonstildeling, sier oljekonsulent Hans Henrik Ramm til DN.no.

Han karakteriserer dagens melding om at Norge og Russland har blitt enige om et kompromiss om delelinjen i Barentshavet som både gledelig og overraskende:

- Forutsatt at den holder det den lover, er det veldig bra at dette har kommet på plass. Nå får vi et nytt stort område, og det er lenge siden sist, sier han.

- På hugget
- Hvilke selskaper står først i køen nå?

- Både Statoil og de største internasjonale oljeselskapene burde være interessert, i tillegg til noen av de norske. De vil selvsagt være på hugget med én gang, sier han.

Foreløpig vet man lite om hvilke petroleumsforekomster som befinner seg i området. Oljedirektoratet sier til DN.no at det på 1980-tallet ble det inngått en avtale med russerne om å ikke kartlegge området.

Frem til 1980-tallet er det kun gjort innsamling av 2D-seismikk, som kun sier noe om geolgien og ikke noe om ressurser eller prospekter,.

- Vi vet at man har sett endel interessante strukturer i området fra tidligere seismiske undersøkelser. Det har ikke vært gjort leteboring, så man vet jo ikke noe endelig før man har boret. Men jeg forutsetter at det blir satt igang en prosess øyeblikkelig med sikte på å få åpnet den norske siden, sier Ramm.

- Ikke i morgen
- Hvor raskt kan man komme i gang?

- Det blir ikke i morgen, men det kommer an på hvor mye kunnskap som finnes om dette området. Jeg håper at man kan legge forvaltningsplanen som nå foreligger til behandling i Stortinget til neste år til grunn, og bare gjøre de nødvendige suppleringer og oppdateringer til den i første omgang. Og så må man gå igang med en konsekvensanalyse med én gang.

- Er det ukontroversielt å åpne opp?

- Ja, jeg tror det, og det bør være langt mindre kontroversielt enn Lofoten og Vesterålen. I Barentshavet, og på lenger sikt i Polhavet, tror jeg at den typen konflikter ikke er tilstede.

Les også: Åpner for mulig olje-bonanza

Her presenteres avtalen:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.