- Det er større usikkerhet om utviklingen i norsk økonomi nå enn på veldig mange år, sier professor Victor D. Norman ved Norges Handelshøyskole (NHH) til DN.no.
Nå frykter han hva som kan skje dersom olje- og boliginvesteringer svekkes i Norge.
- Vi vet at det er de to faktorene som egentlig har holdt oss gående. Da sier det seg selv at risikoen er stor, sier Norman.
- Faren for nedtur øker
Den siste tiden har vi fått stadig flere tegn på at farten i norsk økonomi er i ferd med å slakke av.
For et par uker siden gikk bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass ut og anslo et fall i oljeinvesteringer fra 2014 til 2015 på rundt 10 prosent.
Samtidig har boligprisstatistikken, med unntak av august, vist fallende nominelle priser helt siden april. Forrige måned falt boligprisene med 1,5 prosent, noe som er det største oktoberfallet siden finanskrisehøsten 2008.
Da foreløpige tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) i begynnelsen av november viste at veksten i fastlands-bnp var 0,5 prosent i tredje kvartal, uttalte sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets at utviklingen viser at økonomien vokser svakt.
Mandag kveld varslet også norske bedrifter et omslag for næringslivet.
Handelsbankens analytikere skriver i sin morgenrapport tirsdag at det er viktig å merke seg at særlig næringer som leverer til petroleumsvirksomheten har justert ned forventningene betydelig. «Alt i alt sitter vi igjen med et inntrykk av at dette er betydelig svakere utsikter enn Norges Bank har sett for seg», heter det i rapporten fra meglerhuset.
Sier seg selv at risikoen er stor.
NHH-professor Norman mener det er stor grunn til bekymring.
- Vi er en ”booming” økonomi i et Europa som foreløpig ikke er på vei oppover igjen; og jo lengre vi er det, desto større blir faren for en norsk nedtur, sier han.
- Må bli pessimist
Norman viser til hovedgrunnen til at Norge har gjort det bedre enn resten av Europa siden 2007, er at inntekts- og aktivitetsnivået har holdt seg oppe takket være høye oljepriser og høye olje- og boliginvesteringer.
- Så lenge det fortsetter slik, går det bra - men det er ikke noe annet som holder oss oppe, sier Norman og fortsetter:
- Det betyr at dersom man ikke tror på fortsatt vekst i oljeinvesteringene, og samtidig tror at boligboblen er i ferd med å sprekke, må man bli pessimist, sier han.
Selv er han riktignok forsiktig med å komme med skåsikre prognoser.
- Jeg mener ganske bestemt at vi ikke vet om vi har hatt en boble før etterpå, sier NHH-professoren.
- Samtidig er jeg vel så usikker på aktivitetsnivået i Nordsjøen. At det norske høyrisikospillet har gitt gevinst så langt, er ingen garanti for fremtidig suksess, sier han.
Avspeiler økonomien
Da bnp-tallene ble lagt frem i starten av måneden, var søkelyset i stor grad rettet mot nedgangen i privat forbruk.
At nordmenn bruker mindre penger blir bekreftet i en ny undersøkelse fra Finans Norge tirsdag.
Økonomer har pekt på faren for at dette alene kan påvirke utviklingen i økonomien i betydelig grad. Norman er imidlertid mer opptatt av å understreke at forbruket avspeiler resten av økonomien.
- Jeg tror lavere forbruk er et utrykk for at husholdningene er veldig usikre. At mye av grunnlaget for husholdningenes optimisme har vært stigende boligpriser og høye oljepriser. Folk flest ser dette omtrent like godt som økonomene gjør. Er vi bekymret, så avspeiler det i grunn bare at folk er bekymret, sier han.
- Høy beredskap
Alt ser riktignok ikke mørkt ut her hjemme. Ikke minst spår organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) et solid comeback for norsk økonomi i årene som kommer.
Organisasjonen er derfor klar på finansminister Siv Jensen (Frp) bør å holde seg godt under handlingsregelen for å unngå overoppheting i årene som kommer.
- Hvordan bør Finansdepartementet forholde seg til dagens utvikling?
- Det er ikke grunn til å legge om den økonomiske politikken akkurat nå, men vi må ha høy penge- og finanspolitisk beredskap, sier Norman.
Les mer:
Tre grunner til at det snur i Norge
- Tallene viser en økonomi som vokser svakt
Varsler omslag for norsk næringsliv: - Betydelig tøffere enn vi forventet
<b>Ordrebøkene tømmes</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.