- Det er både urovekkende og oppsiktsvekkende at sjefen ikke tror på ansatte som er bekymret, men det er ikke noe nytt fenomen. Lund støtter seg heller på McKinsey-konsulenter enn sine egne ansattes faglige og erf#229smessige kompetanse og råd, tordner konserntillitsvalgt i YS/Safe Bjørn Asle Teige til DN.no.
McKinsey & Co er et internasjonalt konsulentselskap som er hyret inn for å bistå Statoil-ledelsen med integreringen av Statoil og Hydro. McKinsey er også hvor Helge Lund tidligere jobbet som konsulent.
Styret i Safe i Statoil har denne uken tatt opp Helge Lunds uttalelser til DN.no i et eget møte. Safe, som er en av de største fagforeningene på sokkelen i Statoil, er i harnisk etter DN.nos intervju med Statoil-sjef Helge Lund der han avviste problemer med vedlikehold og åpenhet i selskapet.
Les: Helge Lund tror ikke på ansattes klager
Tapte milliarder
Fagforeningen Safe er sterkt kritisk til omleggingen Helge Lund har gjennomført på sokkelen. De mener Helge Lunds endringer koster Norge milliarder i tapte inntekter.
- Etter fusjonen med Hydro skulle det lages en ny, felles modell for å organisere og drive alle platformene til havs. Selskapet kom ikke til enighet med sine fagforeninger og benyttet styringsretten for å tvinge gjennom dagens organisering, mot Safe og Ledernes sterke advarsler. Etter en bemanningsreduksjon, fjerning av ingeniørkompetanse og større omorganisering, ser vi etter vår mening nå resultatene av dette: Dårligere produksjonseffektivitet, et svekket vedlikehold og redusert motivasjon i organisasjonen. En så svak produksjonseffektivitet som den nye organiseringen har resultert i, gir årlig mange milliarder i tapte inntekter for selskapet og det norske samfunnet. Årsaken ligger i organiseringen, mener konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige.
Han viser til Heidrun-feltet hvor store verdier er gått tapt fordi tidskritiske olje- og gassreserver ikke er blitt boret i tide.
Statoil har tidligere innrømmet at Statoil har mistet rundt 100 millioner fat olje for alltid på grunn av den manglende boringen.
Lavere produksjon
Statoil har et internt mål for produksjonseffektivitet (PE) som måler kapasitetsutnyttelsen på selskapets produksjon. Målsettingen i år er en produksjonseffektivitet på 89 prosent, men etter det DN.no kjenner til skal produksjonseffektiviteten nå være så lav som 85,6 prosent.
- For å drive og vedlikeholde Statoils plattformer i Nordsjøen på en god og effektiv måte, trengs det flere mennesker enn dagens organisering innehar.