- Strengt tatt burde Norges Bank kuttet renten i dag, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.
Han tror likevel ikke at det skjer. Det tror heller ikke 14 av 15 eksperter som TDN Finans har snakket med.
Trenger lavere pengemarkedsrente
Bruce mener likevel at nivået på pengemarkedsrenten nå ligger på nivået som Norges Bank anslo i juni. Samtidig er vekstutsiktene ute mye svakere, inflasjonen på nedsiden og arbeidsledigheten på oppsiden av den opprinnelige prognosen.
- Så vi trenger egentlig lavere pengemarkedsrente. Vi tror likevel ikke Norges Bank kutter. Skulle Norges Bank laget renteprognose i dag ville de nok fortsatt anslått høyere renter lenger fram og da er deres vanlige tilnæring ikke å kutte selv om det kortsiktig er argument for kutt, skriver Bruce i rapporten.
Ned - og så opp igjen?
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets peker også at pengemarkedsrenten er et argument for å sette ned renten. Ifølge Aamdal har pengemarkedsrenten vært litt høyere enn Norges Bank har lagt til grunn. Dermed har pengepolitikken blitt litt strammeren enn sentralbanken har planlagt.
- Det kunne derfor argumenteres for at styringsrenten nå burde blitt satt ned for å unngå ytterligere tilstramming i pengepolitikken. Samtidig har Norges Bank vært klare på at renten skal opp etter hvert. Å sette renten ned nå for så om kort tid sette renten opp igjen er en situasjon Norges Bank helst vil unngå, skriver Aamdal i morgenrapporten fra DnB Nor Markets i morgenrapporten onsdag.
- Dessuten vil renten da komme under intervallet som gjelder for innværende strategiperiode, legger han til.
Skulle heve to eller tre ganger
Hovedstyret vedtok på møtet 22. juni at styringsrenten bør ligge i intervallet 2,25 til 3,25 prosent i perioden fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 19. oktober, med mindre norsk økonomi blir utsatt for store forstyrrelser.
Den gangen så styret for seg en rentebane der renten skulle heves to eller tre ganger i løpet av høsten. Den banen er forlengst erklært både død og begravet av ekspertene.
- I løpet av sommeren og særlig i tiden før rentemøtet i august tiltok urolighetene i markedene kraftig og vekstbildet ute ble svekket. Norges Bank valgte derfor å holde renten uendret i august, skriver Aamdal.
Kan vurdere alternativ
Samtidig har forventningene om utviklingen i internasjonale renter avtatt markert og vekstutsiktene er svekket. Her hjemme har også renteforventningene falt kraftig og mange nøkkeltall har kommet inn på den svake siden. Dessuten har inflasjonen vært lavere enn anslått.
- Disse forholdene skulle tilsi at pengepolitikken ikke skal strammes til så mye som planlagt i juni, mener Aamdal.
DnB Nor Markets tror renten blir liggende i ro på dagens nivå frem til mars neste år. Aamdal ser likevel ikke bort fra at hovedstyret har vurdert som alternativ å kutte renten på dagens møte.
- Det ser ut til at markedet venter uendret rente nå, men rentekutt senere i år, skriver Aamdal.
Tror ikke på ny prognose i dag
Dersom sentralbanken holder renten i ro og samtidig sier at den ikke har vurdert andre alternativer for renten denne gangen, kommer vi ikke til å se spesielt store markedsreaksjoner, mener Bruce i Nordea Markets.
- Vi tror Norges Bank vil vente til oktobermøtet, der de skal legge fram en pengepolitisk rapport, før de gir noen mer konkret guiding om hvordan de ser på rentene framover. Men vi kan ikke utelukke at de sier noe mer konkret om hvordan renteutsiktene er endret, skriver Bruce.
Han viser til at sentralbanken gjorde noe lignende i desember 2008 da den la frem ny renteprognose utenom den planlagte pengepolitiske rapporten.
- Men da var utsiktene mer dramatisk endret enn nå og det var lenger tid til de etter planen skulle legge fram en ny renteprognose, skriver sjefanalytikeren.
Les også:
Handelsbanken: Renten kan bli kuttet DnB Nor: Fem rentehopp i løpet av to år
14 av 15 tror på uendret rente
- Spikeren i kisten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.