Vi er godt inne i den første sommermåneden, og tempoet har allerede blitt lavere. Kollegaer er på ferie, grillfestene og skoleavslutningene kommer tett, og du er kanskje mer interessert i et glass Chablis på terrassen enn å sjekke kursene på Dow Jones.
Det kan bli skjebnesvangert.
- Sommeren har de siste årene hatt en stygg tendens til å bli tidsskiller i den økonomiske utviklingen, skriver Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, i morgenrapporten fredag.
Farlig stille?
Dagen i dag er kjemisk fri for interessante nøkkeltall, skriver Juel.
- Så dette kan bli en stille dag, noen vil si ulidelig kjedelig. Kanskje en fin avrunding før skoleferien setter inn, skriver sjeføkonomen.
Det er bare det at den som kan sin historie vet at det nettopp i "stille" sommertid ofte skjer viktige endringer i verdensøkonomien.
- Små tendenser en så før sommeren har forsterket seg og gjort høsten annerledes enn ventet, skriver Juel.
- Ifjor ble sommeren et konjunkturelt vendepunkt, veksten kom overraskende sterkt i andre halvår.
- I 2008 var det motsatt, da forsterket krisen og konjunktursvikten seg løpet av sommeren.
- Sommeren 2007 var perioden da subprime- problemene virkelig kom til overflaten.
- Sommeren 2002 var da it-boblen og regnskapsskandalene i USA sprakk.
Tidsskille?
Hva med sommeren 2010, spør Juel.
- Det kan bli et tidsskille for konjunkturene i USA. Andre halvår blir nok mye svakere enn 1.halvår. Og for Europa? La oss håpe det blir et tidsskille til det bedre, men det kan også bli det motsatte, skriver sjeføkonomien.
Viktige sjekkpunkter i USA
Mange makrotall og viktige indikatorer har denne våren pekt i positiv retning for amerikansk økonomi, men gjenopphentingen er fremdeles langsom og skjør.
- Tiden for overraskende gode nyheter fra amerikansk økonomi har tatt en pause. Det rimer med vårt anslag om svakere utvikling i USA i andre del av året, skriver Juel.
Det blir viktig å følge med på utviklingen i blant annet arbeidsledighet, konjunkturindekser som Philly Fed, Empire og ISM, ordreinngang og forventningsindekser.
Sjekk de siste makrotallene:
Brutto nasjonalprodukt første kvartal: Svakere vekst i USA
Detaljhandelen: Krisetall fra USA
Sysselsetting (non-farm payrolls): Kraftig skuffelse i USA
Philly Fed: Skuffende Philly Fed
ISM: Større optimisme enn ventet i USA
Empire: Innkjøpssjefene mer optimistiske
Ordreinngang varige goder: Børsoptimisme på sterke USA-tall
Byggeinvesteringer: Økende byggeaktivitet i USA
Bekymringene for statsunderskuddet er i ferd med å få overtaket i USA. Økonomiprofessor Alan S. Blinder ved Princeton-universitetet mener USA trenger flere hundre milliarder dollar i en ny stimulansepakke.
Les: - USA må ha mer og Astronomisk USA-underskudd
Les også: Bekymret for USA
Hold øynene åpne for dette i Europa
Europas problem er de enorme budsjettunderskuddene i PIIGS-landene (Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania).
Uroen for statsfinansene har ført til stramme kredittlinjer, noe som gjør at mange banker sliter med finansiering.
Som et ledd i å få finanssystemet på fote igjen har EU-lederne blitt enige om å offentliggjøre såkalte stresstester med informasjon om bankenes finansielle helsetilstand.
- Et stort problem i det europeiske finansmarkedet i dag er usikkerhet om hvilke banker som må ta store tap og hvilke banker som har nok kapital til å møte disse tapene. Så lenge usikkerheten rår, rammes også sunne banker ved at finansiering blir vanskeligere tilgjengelig, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Røhne Orskaug i DnB Nor Markets morgenrapport.
Han påpeker at stresstestene i seg selv ikke er nok til å løse problemene i eurosonen - men at de kan bli tungen på vektskålen for markedsretningen.
- Men de vil inngå i en lang rekke av viktige tiltak som er vedtatt den siste tiden. Dette er positive tiltak som ennå har fått relativt begrensede gjennomslag på finansmarkedenes tillit til Europa. Kanskje, men langt fra sikkert, vil stresstestene bli tunga på vektskålen som får markedene til å snu i mer positiv retning, skriver Orskaug.
Les mer om utviklingen i Europa her:
Stresstestene: - EU-lederne vil innføre bankskatt
Moody's stresstester: - Bankene vil overleve krisen
Skyr spanske eiendeler: - Kreditten stengt for spanske foretak
Lånefasiliteten fra EU og IMF: - Tiltakene er enorme og Gigantfond skal hindre krisespredning i EU
Fortsatt rekordlav rente i eurosonen. ECB gjennomfører ekstraordinære tiltak fordi markedene hindrer gjennomslag for pengepolitikken, sier sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i ECB.
Les: - Ingen endring av politikken
SSB har revidert estimatene for veksten i euroområdet kraftig ned: Veksten kommer om 2 år
Følg med markedene i sommer på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.