Shippingmilliardæren Jens Ulltveit-Moe (70) har bygget karrieren sin på å kjøpe billig og dårlig, for så å selge dyrt og bra.

- Mitt viktigsteforretningsråd er å gjøre akkurat dette. Kjøper du en billig bedrift, tilsier det at den er dårlig. Hvis du drifter den godt, kan du så øke verdien og selge dyrt, sier Ulltveit-Moe til DN.no.

- Vær også veldig nøye i valg av daglig leder til selskapet. Gi hun eller han mye frihet, men skift ut raskt om ting ikke går som de skal, råder han.

Den første millionen
I DN.nos sommerspalte snakker vi med norske forretningskvinner og -menn om deres vei til sukess. Hvordan lykkes de og hva har rikdom egentlig gitt dem?

- Hvordan tjente du egentlig din første million, Ulltveit-Moe?

- Jeg reorganiserte shippinglinjen mellom Australia og Japan. Firmaet jeg kjøpte opp var lite og gammeldags drevet, og hadde tradisjonelle lasteskip i en containerdominert verden. Etter å ha byttet ut de tradisjonelle lasteskipene med chartrede containerskip, kunne jeg selge selskapet med profitt. Pengene brukte jeg på å investere i nye tankskip, svarer investoren.

Du kommer ikke utenom riktig dårlige tider hvis du skal gjøre det bra her i verden, Jens Ulltveit-Moe

- Først tapte jeg noen millioner, fordi jeg kom galt ut i markedet i 80-årene, forteller han.

Siden har det riktignok stort sett gått oppover. Ulltveit-Moe står i dag oppført som nummer 26 på Kapitals «400 rikeste»-liste. Ifølge tidsskiftet er han god for 5,1 milliarder kroner.

Å jobbe etter fylte 70
- Hvilke fordeler har man med å være rik?

- Det beste med å være rik er at du kan gjøre det du ønsker å gjøre. Også er det viktig for meg å kunne jobbe etter å ha rundet 70. Med mye penger kan du også sette store midler bak det du ønsker å oppnå.

- Hva med ulemper?

- Tapet av anonymitet, svarer Ulltveit-Moe, og trekker frem sin tid som president i Norges Handelsorganisasjon (NHO) som eksempel.

- Da jeg var NHO-president ble jeg advart om at ubehagelige situasjoner kunne oppstå. Dette var på samme tid som en fanatiker satte fyr på huset til LO-lederen, og jeg er glad for at jeg unngikk de sakene.

- Vil du beholde formueskatten?

- Å svare ja til dét vil være en gavepakke til Arbeiderpartiet. Jeg synes den skal gjøres om til en eiendomsskatt. Det er feil at kapital som er investert i bedrifter skal beskattes både når det er overskudd og underskudd i bedriften. Gjør det heller om til en eiendomsskatt, eiendom er alltid der til å nytes uansett.

- Å ta store sjanser
70-åringen, som nylig kunne inkassere milliardgevinst på salget av sitt heleide livbåtselskap Umoe Schat-Harding, understreker at ingen store gevinster kommer uten å ta store sjanser.

- Når man ser på en hvilken som helst karriere, er de som har fått det til de som har tatt størst risiko. Du kommer ikke utenom riktig dårlige tider hvis du skal gjøre det bra her i verden, sier han og sikter til sin skjeve start i 80-tallets tankmarked.

Samtidig advarer investoren mot å følge trendene i verdensmarkedet.

- Ikke hiv deg på en stemningsbølge for å følge det som hele verden synes er ”kult”, slik det var i shippingbransjen i årene 2003-2005. Da bygde rederne skip som om trær vokste opp til himmelen, og mange av disse gikk det ikke så bra med i ettertid, sier han.

Anbefaler å reise ut
For unge som vil opp og frem i finansverden, har Ulltveit-Moe rådet klart: Kom deg ut tidlig, slik han selv gjorde.

- Min amerikanske utdanning, og arbeidet jeg gjorde i et amerikansk konsulentfirma var den viktigste faktoren bak min egen suksess, mener han.

Følg med på DN.no for flere spennende intervjuer i denne serien fremover.

Les også: - Ulempene ved å være bemidlet er sterkt overdrevet (Christian Ringnes)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.