Dagens Næringsliv skrev i dag at Opera-gründer Jon S. von Tetzchner har brukt sin eiermakt, og snodd seg ut av styrets forsøk på å ta fra ham lederrollen i teknologiselskapet.
Som svar på dette har store deler av det sittende styret valgt å trekke seg.
Les mer her:
Både styreleder Nils A. Foldal, styremedlemmene Grace Reksten Skaugen og Ole A Lorentzen går av. De er alle svært erfarne styremedlemmer. Som erstattere for disse har valgkomiteen innstilt et styre der minst tre av styremedlemmene har et nært forhold til selskapet, og to av dem et nært forhold til Tetzchner selv.
Administrerende direktør Leiv Askvig i Sundt AS synes valgkomitteen har sendt ut en "svært pussig melding".
(Les meldingen her )
- Det er svært kompetente mennesker som ønsker seg en annen kurs for Opera, og det har vi merket oss, sier han.
Sundt AS er ifølge siste aksjonærutskrift 12. største aksjonær i Opera.
Les også:
- Lik det eller selg deg ut!
Askvig har merket seg turbulensen i Operas styre og administrasjon.
- Dette handler om hvorvidt det er riktig at gründeren blir sittende eller ikke. Det vi har sett et eksempel på her er at makten rår, og det er ikke verre enn det. Da har man som aksjonær to valg, enten liker du endringene og bli sittende, eller så selger du deg ut av selskapet, sier Askvig.
Ifølge Askvig er det ennå ikke tatt noen avgjørelse om Sundt vil foreta seg noe med sin aksjepost som følge av styreendringene i Opera, men han sier selskapet vil følge særlig godt med.
Holberg-fondene, som er 18. største eier i Opera, har foreløpig ikke sett på saken, men sier på generelt grunnlag at dette er noe fondet vil se nærmere på.
- Det er viktig at maktbalansen i et selskap er representert i styret, og at man får en god evaluering av den jobben administrasjonen gjør, sier porteføljeforvalter Hogne Tyssøy.
Etter det Dagensit.no erfarer er det ikke bygget opp til noe aksjonæropprør i Opera før torsdagens generalforsamling, men det har mer vært en uenighet mellom styret og hovedeieren - som altså er selskapets gründer og administrerende direktør.
Vil holde øye med styret
Sundt mener det virker som om "makten" i selskapet nå har bestemt seg.
- Det pålegger det nye styret et særlig stort ansvar å sørge for at selskapet har riktig leder, sier Askvig.
Han mener at dersom det er slik at det er gamle kjente av Tetzchner som går inn i styret påligger det dem et enda større ansvar enn om de ikke var gamle kjente.
- De øvrige aksjonærene vil følge særlig godt med dem, og se til at de ikke utøver sine oppgaver som gamle kjente av Tetzchner men som representanter for aksjonærene, sier Sundt-sjefen.
Gründer på godt og vondt
Holbergfondenes porteføljeforvalter mener det både kan være positivt og negativt at en gründer, som har stor kunnskap om selskapet, utøver et aktivt eierskap.
- I mange tilfeller har en gründer den beste kunnskapen i en bedrift. Men det er også på generell basis en problemstilling vi stadig møter - om gründeren har egenskapene til å lede selskapet videre når det kommer til en fase med industrialisering eller internasjonalisering. Det er ofte en kjempeutfordring å få en gründer til å erkjenne dette, sier Tyssøy.
Han vil ikke uttale seg om Opera-saken spesifikt, men sier Holbergfondene vil vurdere saken foran torsdagens generalforsamling.
Grace Reksten Skaugen
Ole A Lorentzen