Norske banker tjente i fjor gode penger på å øke fortjenesten på kundene.

Bankene har de siste to årene økt sine rentemarginer, som er differansen mellom utlåns- og innlånsrente, etter en lang periode med fall. Nå reagerer direktør Idar Kreutzer i Finans Norge, som er finansnæringens hovedorganisasjon, på at norske banker blir fremstilt som griske.

- Svært urettferdig, svært urettferdig, sier Kreutzer til DN.no.

- Forutsigbart
Mandag og tirsdag er en stor del av fagmiljøet samlet på Samfunnsøkonomenes tradisjonelle valutaseminar i hovedstaden. Her står nettopp regulering av banker og utviklingen i pengepolitikken på dagsorden.

Da norske banker økte sine utlånsrenter på vårparten i fjor, ble rentejusteringen forklart med at nye EU-regler stiller krav til økt kjernekapitaldekning, altså mer egenkapital bak utlån.

Kreutzer mener renteøkningen kom som ventet.

- Når man stiller strengere krav til likviditet, har det noen effekter som har vært forutsigbare. Det går blant utover lånetilbudet i den fasen som vi tilpasser oss. Det går også utover prisen på lån, sier Kreutzer.

Fianans Norge-sjefen avviser samtidig at kundene må dra lasset alene.

- Norske banker forsøker å balansere dette gjennom en rekke ulike tiltak, sier han.

- Borte i diskusjonen
Da Kreutzer gikk på talerstolen mandag, var han ikke minst opptatt av å understreke at det norske bankvesenet har gjennomgått en voldsom produktivitetsvekst de siste 15 årene. I samme periode har rentemarginene falt, sa han.

- Siden 1990 har produktiviteten vokst med 147 prosent. Verdiskapningen har primært blitt tatt ut av lavere rentemargin til kundene. Det mener vi har vært et tegn på at konkurransen fungerer, sier Kreutzer til DN.no.

- De siste to årene har rentemarginen økt noe, men svært lite sammenlignet med det store fallet vi har sett over en lang periode. Jeg synes det blir litt borte i diskusjonen i dag, legger han til.

- Vil marginene fortsette å øke?

- I samtale med konkurransetilsynet har jeg lært at jeg på vegne av alle banker skal være forsiktig med å si noe om det. Dette er vurderinger den enkelte bank gjør, svarer Kreutzer.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har tidligere gått ut i Dagens Næringsliv og advart bankene mot å bruke strengere kapitalkrav som argument for å drive opp resultater og rentemarginer. Under mandagens seminar ville hun hverken kritisere eller forsvare bankene. Istedet oppfordret finansministeren nok en gang nordmenn til å bruke sin forbrukermakt.

Om Jensens siste utspill sier Finans Norge-sjefen:

- Vi er veldig opptatt av at konkurransen skal fungere. Det mener vi den gjør. Samtidig er det slik at hvis man vil målet, må man også ville virkemidlene.

- Stort behov
Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen var også på plass på valutaseminaret. Han benyttet anledningen til å peke på viktigheten av det nye bankregelverket.

- Først må jeg få minne om hvorfor vi har disse omfattende reguleringene. Det er ikke for å påføre noen kostnader, det inntrykket kan man jo få når man hører alt snakket om beregninger av hvor mye kravene koster i form av BNP-tap for eksempel, sa Baltzersen.

- Vi har reguleringer fordi det koster enormt at vi ikke har hatt tilstrekkelig med adekvate reguleringer. Etter finanskrisen er det jo land som fremdeles ikke har kommet opp i det BNP-nivået de hadde før krisen og arbeidsledigheten er skyhøy. At det er stort behov for reguleringer, er det ingen tvil om, sa tilsynsdirektøren.

Les mer fra valutaseminaret:
- Flere grunner til at norske boligpriser er blitt så høye
Siv Jensen: Tre tegn på at det snur i Norge
Mener høye renter er kundenes ansvar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.