"Kan norske ledere egentlig si opp folk i det hele tatt, etter bare å ha administrert bedrifter i gode tider?"

Slik innledet Elin Ørjasæter sitt foredrag på NHH-Symposiet i Bergen i dag.

Ørjasæter har lang erf#229 som hodejeger, er forfatter av "Lederboka, hodejegerens beste tips" og er kommentator for E24.no.

Verdens mest konfliktsky
Norske sjefer er verdens mest konfliktsky ledere, ifølge Ørjasæter, som foran et stort publikum snakket om hvordan ledere møter nye krav etter finanskrisen.

- Alt innen HR har til nå dreid seg om å motivere ansatte. De 20 prosentene som er umotiverte har fått mye oppmerksomhet, men har beholdt jobben gjennom gode tider. Det hadde jo vært en fordel om de fikk tilbud om å gå da, når det var massevis av jobber der ute og bedriften hadde råd til sluttpakker. Men mange norske sjefer synes arbeidsmiljøloven er håpløs og tror at det ikke går an å si opp folk. Det er bare tull, sa Elin Ørjasæter i sitt foredrag.

Velg hensynsløst
Problemet i krisetider er hvem som må gå. Ofte er ikke sjefene tøffe nok og kjører ansiennitetsprinsippet uansett - noe som ofte fører til at de dårligste får bli, mens de beste mister jobben, ifølge Ørjasæter.

- Loven åpner for at arbeidsgiver kan legge vekt på andre ting enn ansiennitet. Det viktigste må jo være å beholde den rette kompetansen. Målet må være å hensynsløst velge ut fra bedriftens beste - det er fullt mulig etter loven, i alle fall i privat sektor, sier Elin Ørjasæter.

"Oppsigelser på en god måte" er helt umulig, innrømmer hun.

- Det er aldri gøy å miste jobben. Som leder må man akseptere å bli mislikt, du må tåle at folk hater deg. Men det går an å si opp folk på en minst mulig dårlig måte, understreker Ørjasæter:

Sunn og ærlig
- Sunn og ærlig kommunikasjon er viktig, gjerne gjennom allmannamøter. Husk å gi folk tid. Du som sjef har kanskje visst om dette en stund, men for de ansatte kan omstillingen komme som et sjokk. Dessuten, og dette er veldig viktig: Ikke tråkk på folks prestisje. Du skal også ha respekt for lommeboka til folk, oppsummerer hun.

Ingen har vondt av tøffere HR-politikk, mener Elin Ørjasæter.

- Konfliktsky norske ledere synes det er grusomt å bli mislikt, men det går fint an å foreta nedbemanninger på en sivilisert måte - også med tanke på bedriftens beste, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.