Den islandske presidenten Olafur Grimsson overrasket stort da han igår nektet å underskrive loven som skal gjøre det mulig for Island å oppfylle forpliktelsene knyttet til de såkalt Icesave- kontiene i Storbritannia og Nederland.

Les: Stanser milliard-utbetaling

Som en direkte reaksjon på presidentens veto nedgraderte kredittvurderingsbyrået Fitch den islandske statsgjelden til en rating som tilsvarer "søppel". Normalt betyr det at det vil bli langt dyrere for Island å få ordnet opp i finanskrisen landet er inne i. Lavere rating øker risikoen for mislighold av gjelden og Island må derfor betale et høyere risikopåslag for å låne.





Islands finansminister Steingrimur Sigfusson prøver nå å gjenreise tilliten til de islandske statsfinansene.

- Jeg tror ikke at det er noe som peker i retning av at Island vil misligholde forpliktelsene sine, sier Sigfusson, ifølge Bloomberg.com .

Han innrømmer samtidig at situasjonen er alvorlig.

- Tålmodigheten med Island er i ferd med å renne ut. Det er virkeligheten vi må forholde oss til, sier finansministeren.

Kan velte alt
Icesave-avtalen er den siste byggestenen som må på plass i arbeidet med å gjenreise den islandske økonomien etter bankkollapsen for 15 måneder siden.

Den omstridte avtalen går ut på at Island skal betale Storbritannia og Nederland en kompensasjon på 3,8 milliarder euro, rundt 30 milliarder norske kroner, i løpet av 14 år. Utbetalingene er en kompensasjon for tapene briter og nederlendere tapte da den islandske banken Landsbanki med nettbanken Icesave gikk over ende. Avtalen betyr en ekstraskatt for hver enkelt islending på cirka 93.000 norske kroner, og er naturlig nok omstridt på hjemmebane.

Utfordringen er at dersom ikke Island vedtar loven som åpner for utbetaling av kompensasjonen, så kan det velte en hel rekke internasjonale avtaler som er nødvendige for å hjelpe Island ut av krisen.

Den kan også stikke kjepper i hjulene for islandsk EU-medlemsskap.

- Situasjonen er svært utfordrende. Oppdraget har vært vanskelig nok, og vi er bekymret for progresjonen og gjenopplivningen av økonomien, sier Sigfusson.

Det internasjonale pengefondet IMF skal etter planen gjøre en evaluering av den islandske økonomien denne måneden. Finansministeren tror ikke den blir gjennomført.

Problemer på rekke og rad
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea vier Island god plass i morgenrapporten sin.

- Herr president, det er ikke for sent å snu, skriver Juel.

Å forsøke å lure seg unna de innskuddsgarantiforpliktelsene Island har som EØS-medlem kan lett bli dyrere for den islandske skattebetaler enn å stå ved forpliktelsene overfor Nederland og Storbritannia, mener Juel.

- Det den islandske presidenten med dette gjør er i praksis å si opp en del av EØS-avtalen. At en islandsk bank etter dette trolig ikke vil få lov til å etablere en filial i noe annet EØS-land før dette er ordnet opp i er kanskje ikke det største problemet. Men EU vil med full rett kunne si opp andre, og for Island viktigere deler av EØS-avtalen, skriver Juel.

Juel skriver at Island vil få store problemer med å ta opp lån internasjonalt, og det blir i beste fall dyrt. Investorer vil være mer reserverte med å investere i Islands næringsliv, noe som også vil forlenge den økonomiske krisen i landet.

- EU-medlemskap kan de bare glemme. Presidenten handling viser at han ikke forstår hva et internasjonalt forpliktende samarbeid er, mener Juel.

Norge står ved løftet
Siden bankvesenet på øya kollapset, har islandske myndigheter forhandlet med kreditorer om gjelden.

Norge har sammen med Danmark, Sverige og Finland tilbudt Island langsiktige lån på 1,775 milliarder euro i forbindelse med en avtale med Det internasjonale pengefondet IMF. Den norske andelen er på 480 millioner euro.

Ifølge NTB sier utenriksminister Jonas Gahr Støre at Norge vil stå ved løftet om å hjelpe Island.

- Nå må vi ta det rolig og avvente utviklingen, sier Gahr Støre.

Steget før søppel
Kredittvurderingsbyrået Fitch kuttet igår ratingen av den islandske gjelden til BB+, under nivået for investeringsanbefaling.

- Den islandske presidentens avgjørelse skaper fornyet uro både innenrikspolitisk, økonomisk og finansielt. Det er også et signifikant tilbakesteg i forsøket på å gjenopprette et normalt finansielt forhold med resten av verden, sa seniorsjef Paul Rawkins i Fitch igår.

Moody's og Standard & Poors vurderer også den islandske statsgjelden til å være steget før søppel, skriver Bloomberg.com .

Les: - Viktig avtale for Island

Støre lover å støtte Island (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.