Europeiske børser faller kraftig på torsdag, etter at den amerikanske sentralbanken uttalte seg negativt om de økonomiske utsiktene i USA. Federal Reserves beslutning om å forskyve løpetiden i sin statsobligasjonsportefølje, i et forsøk på å senke langsiktige renter, var ventet av markedet og kom helt i skyggen.

- Feds ”Operation Twist” var priset inn. Alle markedskommentarer fra USA går på at de har lagt til ”signifikant” nedsiderisiko i amerikansk økonomi, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea til DN.no.

- Må ta tapene
Oslo Børs faller 3,8 prosent i skrivende stund, mens Paris og Frankfurt er ned mer enn fire prosent. Roland tror ikke de store svingningene og den ekstreme uroen som har preget aksjemarkedene siden slutten av juli vil avta før man får en avkl#229 på de store gjeldsproblemene som tynger eurosonen og spesielt Hellas.

- Det er så å si garantert at de kommer til å misligholde gjelden sin. Du må få tatt de tapene og få kartlagt konsekvensene for europeisk banksektor, og håpe at det ikke smitter til Spania og Italia. Først da kan det være duket for en mer bærekraftig og varig oppgang. Men inntil den gjelden er nedskrevet, og tapene tatt, kommer det til å være volatilt. Foreløpig bare sparker vi boksen videre nedover gata, sier Roland til DN.no

Selvoppfyllende profeti
Han mener politikerne i EU og USA sprer usikkerhet ved å vegre seg for å ta de riktige, men radikale beslutningene. Ifølge ham er denne usikkerheten i ferd med å smitte over på realøkonomien – akkurat som under finanskrisen i 2008.

- Usikkerheten fører til at man ikke ansetter nye mennesker, man investerer mindre, man bygger ned varelagre, og det har ringvirkninger for aktivitetsnivået. Og da blir et potensielt resesjonsscenario en selvoppfyllende profeti. Tankene går veldig fort til finanskrisen 2008, hvor samme type usikkerhet førte til at bedriftene strammet inn på alle mulige måter, og konsumentene også, ikke minst.

De europeiske innkjøpssjefenes forventningsindekser (PMI) for industri- og tjenestesektoren for september endte begge under 50, hvilket indikerer avtagende aktivitet. Industriordre i eurosonen falt også med 2,1 prosent, mot forventede -1,2 prosent.

- Det er et veldig viktig signalnivå på om du har en kontraksjon i økonomien. Det er ikke vanskelig å se konturene av et resesjonsscenario, og sannsynligheten for det er i alle fall ikke blitt redusert de siste dagene.

Asiatisk halmstrå
Roland peker også på at HSBCs flash PMI-indeks for Kina, som i september var uendret på 49,9, også det svakere enn ventet. Ifølge aksjestrategen er dette minst like urovekkende, fordi det er de voksende økonomiene som gir håp om relativt god vekst den kommende tiden.

- Hvis veksten også bremser kraftig opp innenfor produksjonssektoren i Kina og Asia, så er det slik at halmstrået vi holder oss til i forhold til - fortsatt grei, global vekst - det forvitrer litt, det også. Du er avhengig av vekst for å komme ut av gjeldsproblemene i Europa og i USA . Når den blir så lav som den er nå så forsterker det bare problemene, sier Roland.

- Vær forsiktig
Når det gjelder konkrete investeringstips på Oslo Børs understreker Roland at den svært store usikkerheten gjør det ”umulig” å spå retningen på markedet på kort sikt. Dagens nivå på 350 poeng for hovedindeksen er ifølge ham et viktig støttenivå for de som følger tekniske analyser, og han tør ikke spå hvor langt ned det kan gå dersom man faller gjennom.

Roland anbefaler i dagens situasjon å være ”ekstremt forsiktig”.

- Kjøp først når du ser at det har falt kraftig i flere dager på rad. Man bør holde seg til større likvide aksjer, alternativt aksjer med klare triggere som kan gå uavhengig av markedet, sier han.

Her er Rolands anbefalinger:

  • Statoil. Er ”attraktivt på disse nivåene”. Aksjen faller 4,1 prosent til 122,4 kroner
  • Yara – ”selv om selskapet har hatt det tungt de siste dagene”.
  • Det norske oljeselskap. Dagens nedgang på nesten 15 prosent til 41,3 kroner skyldes skuffende boring på Aldous North-feltet. Roland mener dette er en ”overreaksjon”. ”Bare produserende felt, storfunnet Aldous Sør og Draupne forsvarer sammen med netto kontantposisjon en verdi på 40,6 kroner aksjen. Det betyr at letepotensialet og andre bekreftede funn, får du for 70 øre aksjen. Verdien i Aldous Major Nord var heller ikke priset til mer enn 3,7 kroner per aksje i verdivurderingen til analytiker Helge André Martinsen i Nordea Markets. Aksjen er jo ned over syv kroner i dag”, forklarer Roland.
  • Algeta. Kreftbehandlingsutvikleren skal publisere detaljer fra sine studier på en medisinsk kongress i Stockholm i helgen. ”Spennende”, mener Roland, fordi ”det kan få mange til å fatte interesse for den aksjen internasjonalt. Da kan det løsne litt”.


Les mer:

Oslo Børs raser etter Fed-skuffelse

<b>Skuffende boring på Aldous Nord</b>

<b>- Ingen eksponering mot negative trender</b>

<b>Telenor øker utbytte</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.