- Tiden er knapp, situasjonen er prekær, sier Storbritannias statsminister i et intervju til Financial Times.

David Cameron har oppfordret europeiske ledere til å ha en “big bazooka”-tilnærming for å løse krisen i eurosonen, og advarer om at de bare har uker på seg til å unngå økonomisk katastrofe, ifølge FT.

Ifølge David Cameron er gjeldsproblemene i eurosonen den største årsaken til uroen i verdensøkonomien og finansmarkedene akkurat nå. Eurosamarbeidet står ifølge ham foran et veiskille.

- Enten får man eurosonen til å fungere riktig, eller så konfronterer man dens potensielle fallitt, sier han.

Fem punkter
Cameron ber Frankrike og Tyskland innstendig om å bli enige og gå god for en fem-punktsplan som han legger frem. Idet intervjuet ble publisert på FTs nettsider på søndag hadde Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler sagt at de var enige om en plan for å redde Europas banker, uten å legge frem detaljene. Sarkozy og Merkel lovet å presentere den nye redningsplanen før G20-møtet i begynnelsen av november.

Les mer: Merkel og Sarkozy enige om bankredning

Siste: EU utsetter gjeldskrisemøte én uke

I mellomtiden øker Cameron presset på eurosonens to viktigste ledere. I intervjuet lister han opp følgende prioriteter:

* En plan for å rekapitalisere Europas banker.

* Øke størrelsen på EUs stabiliseringsfond, EFSF, fra dagens 440 milliarder euro til mellom 1.500 og 2.000 milliarder euro.

* Være krystallklare om Hellas' fremtid, det vi si være tydelig på om landet skal reddes fra konkurs eller ikke.

* Det internasjonale pengefondet, IMF, må legge an en tøffere tone og advare eurolandene om konsekvensene av å fortsette å hale ut tiden.

* Ta tak i EUs svakheter gjennom dypere integrasjon, eventuelt med nye traktatreformer.

- Det er menyen. Det er ikke 'à la carte', man må gjøre alt, sier Cameron til FT.

- For lite, for sent
Cameron legger til at han er klar over at franske og tyske ledere vanligvis ikke liker å bli fortalt hva de skal gjøre, men sier man nå må "presse på". Han forstår også at tyske skattebetalere er uvillige til å ta regningen for Hellas, men mener det finnes overordnede mål.

- I en krisetid må du gjøre det som er riktig for å levere det jeg tror tyske politikere og Tyskland virkelig vil ha, hvilket er en fungerende eurosone, sier Cameron.

Ifølge FT er Camerons uttalelser et tegn på Storbritannias frustrasjon - som deles av USA - over eurosonens manglende evne til å løse problemene på en effektiv måte. Den britiske statsministeren mener EU til nå har gjort "for lite, for sent".

- Jeg undervurderer ikke vanskelighetene. Men er du i eurosamarbeidet, så har du akseptert at det er kollektivt ansvar, sier han.

Samtidig understreker han at han ønsker å være konstruktiv:

- Storbritannias interesser vil ikke være tjent med et sammenbrudd av eurosonen, sier han.

Les mer:

<b>EU vil redde bankene</b>

<b>- Eurokrisen en global trussel</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.