Da Simen Lieungh i sommer forlot Aker-skuten på dagen, etter 22 år i tjeneste, var både ansatte og småaksjonærer overrasket. Og om han ikke var i sjokk selv, så var det i alle fall ikke slik han hadde sett det for seg da han sa ja til jobben.
- Det er klart det var tungt, sier han seks måneder etter.
- Kunne gjort det bedre
Han mener tiden hans som toppsjef i Aker Solutions ble alt for kort. Egentlig forlot han Aker-konsernet, helt frivillig, et halvt år før han ble tilbudt toppjobben. Han startet hos skipsreder Arne Blystad, men etter bare en måned i den nye jobben fikk han tilbud om å ta over styringen i Aker Solutions.
Det ble starten på halvannet år fullt av spesielle omstendigheter. I løpet av den korte tiden Leiungh var konsernsjef var aksjekursen nede i 25 kroner, og oppe i 159 kroner. I fjor gjennomførte selskapet en transaksjon med Aker ASA som skapte spetakkel og høylydte, offentlige diskusjoner med både småaksjonærer og den da ferske storaksjonæren i Næringsdepartementet. Aker Solutions kjøpte opp selskaper fra Aker for to milliarder kroner, selskaper som analytikerne mente var lite verdt. Og så kom finanskrisen.
I lange perioder dominerte ekstraordinære ting arbeidstiden, og Lieungh tar en god dose selvkritikk på håndteringen av Aker-saken.
- Vi gjennomførte transaksjonen fordi vi mente dette var industrielt riktig, og det står jeg ved i dag. Men at rekasjonene skulle bli så voldsomme som de ble, forutså vi ikke. I ettertid tror jeg nok at vi kunne håndtert saken klokere. Det synes jeg det er viktig å si. Juridisk sett ble det selvsagt ikke gjort noe galt, men vi kunne brukt mer tid, og fått dette bedre forankret for eksempel ved å gjennomføre en generalforsamling, særlig i en situasjon da markedet var så vanskelig, sier Lieungh.
Hadde ansvaret
Transaksjonen mellom Aker ASA og Aker Solutions skjedde på et tidspunkt der det var komplett umulig for andre selskaper å få finansiert noe som helst, og frigjorde to milliarder for Kjell Inge Røkkes Aker ASA.
- Kunne du sørget for at det ble håndtert annerledes, eller ble det styrt av andre?
- Vi kunne eksempelvis gjennomført en generalforsamling, og selv om dette juridisk sett ikke var påkrevet, ville nok utfaller av saken blitt bedre for alle parter.
- Ble det styrt av andre enn deg?
- Nei, ikke i det hele tatt. Dette var noe vi i konsernledelsen og styret var enige om å gjøre, og å gjøre det på den måten. Det er lett å være etterpåklok, sier han.
Aker Solutions har lenge fått kritikk for å være lite oversiktelig for aksjonærene. Det heter seg at aksjen har en Røkke-rabatt som skal ha sammenheng med Kjell Inge Røkkes noe nonchalante forhold til småaksjonærer. I 2008 kom staten inn på eiersiden og la trolig i enda større grad bånd på selskapets frie kommersielle utfoldelse.
Det hjalp ikke på analytikernes forhold til aksjen at selskapet året etter kjøpte opp selskaper fra Aker ASA for noe mange mente var en alt for høy pris.
Ville forankre
- Jeg er enig i at selskapet med den strukturen det hadde, var krevende å analysere. Jeg er opptatt av å gjøre grep som er godt forankret industrielt og som er godt forankret i omgivelsene, ikke minst hos medaksjonærer og kunder. For meg er det viktig at markedet forstår de grepene man gjør, enten de er industrielle, finansielle eller en kombinasjon av disse. Det handler veldig mye om å bygge tillit, noe som for meg er et viktig prinsipp, sier han om både jobben han har i Odfjell i dag og om jobben i Aker Solutions.
I så måte ga toppjobben Aker Solutions ham utfordringer.
Han tok over etter det forgjengeren omtalte som <<et fantastisk år>> og midt i en bonusfest. Da var det noen måneder til det smalt i hele finansverden.
Fra han tok over til han sluttet falt aksjekursen 29 prosent. Også da han gikk av falt kursen, og analytikerne skrev mye om det store antallet sjefer som er gått fra Røkkesystemet de siste årene.
- Den kritikken av selskapet er nok berettiget. Det er for stort gjennomtrekk på toppen, og for lite kontinuitet i så henseende. Koninuitet og forutsigbarhet er sentrale parametre for å bygge viktige og gode relasjoner i markedet, sier han.
- Vil gjøre det godt
Men Lieungh mener at Aker Solutions er i svært god form.
- De kommer til å gjøre det veldig bra, og jeg gleder meg over det, sier han.
Og han vil gjerne ha litt av æren.
- Den underliggende driften er helt enestående, etter mitt skjønn. Vi må minne oss selv på at vi hadde særdeles vanskelige tider i 2008 og 2009, og jeg synes Aker Solutions kom seg godt gjennom den tiden.
Etter at Lieungh sluttet har selskapet gjort en del grep for å gjøre selskapet lettere å analysere. Aker Marine Contractors er solgt ut, og tidlig i desember presenterte selskapet en ny masterplan der to nye selskaper skal spinnes ut: Både P&C International og Aker Contractors skal skilles ut som egne selskaper. I tillegg skal de mye omtalte og omfattende verdivurderte båtene i Aker Oilfield services selges ut, mens driften skal beholdes i selskapet.
- Mye av det som skjer nå var høyt på agendaen også i min tid.
- Skulle du gjerne vært med i den oppturen som står for døren?
- Jeg føler at jeg har vært med å legge grunnlaget for mye av den veksten som kommer
- Kraftfulll og imponerende
Lieungh beskriver seg selv som direkte, resultatorientert og kostnadsfokusert. Han er svært opptatt av å jobbe med menneskene i organisasjonen, og gjør gjerne endringer i både organisasjon og lagoppstilling når tidene er gode.
Han vet at det var mange ansatte i Aker Solutions som var lei seg for at han plutselig gikk av.
- Jeg tror folk opplever at de blir behandlet på en respektfull måte. Det er slike tilbakemeldinger får jeg og det er jo hyggelig. Det er ikke noe jeg gjør kunstig, jeg gir heller litt ekstra av meg selv og jeg merker jo selvsagt at dette virker positivt på de omkring meg.. Jeg er nok ikke så veldig komplisert som menneske, og jeg tror jeg er rimelig klar over mine sterke og svake sider. For meg er det naturlig å kommunisere tydelig og direkte, og bruke mindre tid på "politikk".
Han vil ikke si så mye om omstendighetene som førte til at han gikk på dagen fra Aker. Han vil heller ikke bekrive samarbeidet med storeier Kjell Inge Røkke eller svare på spørsmål om det var en konflikt. Røkke omtales av andre som en svært engasjert og deltagende eier.
- Det jeg kan si er at jeg har lært veldig mye i løpet av alle de årene jeg har jobbet i Aker-systemet, og jeg har også lært veldig mye av Kjell Inge Røkke. Måten han opererer på, og hans evner til å se forretning er både kraftfullt og imponerende, og historien viser også meget sterke resultater, sier Lieungh.
Løftet stein
Da fritiden overmannet Lieungh i sommer, sørget han for andre, synlige resultater. I stedet for å legge seg på stranden for å sture eller slappe av, svettet han ut frustrasjonen med å hjelpe murerne som jobbet på huset i Nittedal med å lempe stein.
- Jeg løftet sikkert femten tonn stein, laget støttemurer og jobbet skikkelig. Det var deilig. Også trente jeg slik jeg alltid gjør ting blir litt vanskelig, sier han.
- Er det fortsatt vondt å tenke på exiten fra Aker?
- Det er forbausende hvor fort jeg har klart å legge det vekk. Det gikk vesentlig lettere enn jeg trodde. Jeg tenker ikke så mye på det lenger, sier han.
Han tror noe av grunnen er de mange mulighetene som åpnet seg. Etter hvert gikk tiden til å vurdere jobbtilbud. Med et sluttvederlag som holdt til salt i grøten noen måneder kunne han tenke seg om.
- Jeg hadde veldig mange forskjellige alternativer i den perioden, faktisk.
- Rock n' roll på dyptvann
Nå er han leder av Odfjell Drilling. Et lite selskap i forhold til Aker Solutions, men med 3000 ansatte og virksomhet i 20 land.
- Selskapet er i en nisje som jeg tror det blir litt "rock n' roll" i. Odfjell har en tung merkevare på dypvannsoperasjoner, et markedssegment der det forventes betydelig vekst de neste årene. Fremtiden er på dypt vann, sier Lieungh.
At selskapet ikke er notert, ser han mest som en fordel.
- Det er deilig å operere med litt lenger horisont i planleggingen. Det kvartalsvise jaget med tilhørende rapportering og kommunikasjon er litt forstyrrende, og man føler at man må ligge konstant på radaren. Nå ligger vi litt under radaren, sier han.
Han understreker at han er i tett dialog med markedet likevel, men dialogen er preget av mer ro.
- Jeg opplever investor- og kapitalmarkedet som ekstremt profesjonelt. De som følger selskapene er dyktige og godt informert. Jeg har alltid stor glede av å diskutere planer og ideer med meglere og investorer for å se om dette var noe markedet ville ta vel imot, sier han.
Men han savner innimellom Aker. Det var ikke bare en ledergruppe han forlot, men kollegaer gjennom en karriere på 22 år som startet i Kværner.
- Og når du jobber så mye som det jeg har gjort, og ikke er så flink til å ta vare på private venner, så er store deler av omgangskretsen blant kollegaene, sier han megetsigende.
Les også: Bjørn Kjos er Norges mest populære riking (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.