Utlysningen av 94 leteblokker i 21. konsesjonsrunde tas som et tegn på at den avmattingen vi ser av petroleumsvirksomheten i Nordsjøen blir erstattet av ny letevirksomhet i Barentshavet og Norskehavet.

Les om dette her: - Føre-var-tenkning rundt Lofoten

Går nordover
– Dette viser tydelig hvor den store leteaktiviteten kommer til å være i framtiden. Det er i Barentshavet og Norskehavet. Derfor markerer disse utlysningene et tidsskille, sier styreleder Arvid Jensen i den nordnorske leverandørsammenslutningen PetroArctic til NTB.

Over halvparten, 51 av 94 blokker, er utlyst i Barentshavet. For et forventningsfullt nordnorsk oljemiljø er dette gode nyheter. Jensen sier seg fornøyd med utlysningene som etter planen skal tildeles våren 2011.

Høy aktivitet
– Før boret settes ned i noen av disse blokkene, er det planer om å bore på 11 blokker i Barentshavet de nærmeste to årene. Vi har aldri hatt et så høyt aktivitetsnivå i Barentshavet som det vi starter opp med til høsten, sier Jensen.

Han mener det er på tide at Barentshavet kommer så tungt ut i en ny konsesjonsrunde. Barentshavet er minst utforsket, men også atskillig mindre kontroversielt enn områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

God miks
Utlysningene inneholder en kombinasjon av blokker i såkalte modne områder, men også blokker lenger ut i Barentshavet enn tidligere og blokker som ligger lenger øst enn det vi har sett til nå, sier Jensen.

– Dette betyr at man går ut i et videre område enn før. Dette er spennende fordi man legger opp til en bredere aktivitet enn tidligere. Så får vi se hvor mange som søker på de utlyste blokkene, sier Arvid Jensen.

Vil søke
Han mener utlysningen både er attraktiv for mindre selskaper som gjerne er interessert i letevirksomhet i modne områder, og for de store selskapene som pløyer ny mark i jakt på store funn.

– Vi kommer definitivt til å søke på blokker i Barentshavet, og ser at en del av blokkene vi selv har nominert nå er utlyst. Hvor mange og hvor mye vi kommer til å søke på i Norskehavet vet jeg ikke før vi har gjort analysearbeidet ferdig, sier administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap til NTB.

Det norske er etter Statoil det nest størst på norsk sokkel i antall operatørselskap og letevirksomhet. Med hovedkontor i Trondheim har selskapet flere ganger flagget ambisjoner om å bli et viktig aktør. Haugane har også markert utålmodighet for en sterkere satsing i Barentshavet.

Flere utlysninger
Ifølge Haugane burde flere blokker vært utlyst.

– Departementet står helt fritt til å tildele så mange eller så få blokker de vil. Det er litt unødvendig å lage så store prosesser rundt utlysningene. Hvis noen av selskapene har gode ideer i områder som ikke er spesielt miljøsensitive, vil Oljedirektoratet og departementet se det når søknadene kommer. Hadde man lyst ut 300 blokker istedenfor 94, kunne man likevel endt opp med å tildele bare 60 av dem, sier Haugane. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.