- Denne uken hadde vi gleden av å møte mange av de største bore- og oljeserviceselskapene i Houston, og snakket også med endel selskaper involvert i ulykken. Før vi kom trodde vi at stemningen skulle være negativ, men vi fant ut at folk var langt mer optimistiske enn ventet, skriver analytikerne Frank Harestad, Andreas Stubsrud og Erik Strømsø Thomassen i Pareto Securities i en fersk oppdaterng.
De fleste de tre analytikerne møtte tror at boreforbudet kommer til å vare i maksimum seks måneder, eller kanskje kortere.
- Vi mener at fokuset på den potensielt negative økonomiske konsekvensen borestansen vil ha på den lokale økonomien, kombinert med kongressens kritikk av BP, som indikerer at det var BPs feil fremfor en systemfeil, kan indikere at stemningen snur og at nyhetsstrømmen kan bli positiv, skriver Pareto.
BP hardest rammet
Dersom man ser bort fra de miljømessige konsekvensene, er det BP som har blitt rammet hardest av oljekatastrofen, mener Pareto. Selskapet har blitt tvunget til å sette tilside 20 milliarder dollar i erstatninger til de som er rammet, samtidig som at markedsverdien på selskapet er omtrent halvert.
- Selv om vi fortsatt mener at antall dypvannsrigger som kommer til å forlate området er begrenset, er "force majeure"-konflikter allerede på vei. Oljeproduksjon fra Mexicogulfen kommer til å bli påvirket, estimatene varierer, men de fleste mener at borestansen kommer til å ha en negativ innvirkning på produksjonen, skriver Pareto.
Analytikerne understreker at alle selskaper med eksponering mot Mexicogulfen kommer til å måtte håndtere potensielle "force-majeure"-konflikter, samtidig som at selskaper som har bygget dypvannsrigger på spekulasjon kan stå overfor et svakere marked.
Kraftig ratefall
Pareto tror at ratene for ultra dypvannsrigger som driftes av uerfarne operatører er på vei ned mot 350.000 dollar dagen. Samtidig kommer ordinære dypvannsriggene som er på vei av kontrakt til å slite med å finne jobb når de blir møtt med tøffere krav som dynamisk posisjonering.
Det kommer igjen til å føre at rigger som opererer på mellomdypt vann kommer til å ha vansker med å opprettholde sin høye utnyttelsesgrad.
- Men, selv om det er for tidlig å spekulerer på resultatene fra etterforskningen, mener vi at den største konsekvensen kommer til å bli de nye restriksjonene på offshore boring. Vi mener at de langsiktige fundamentale forholdene for ultra dypvannsrigger fortsatt er sterke, og at presset på dagratene mer er som følge av timingen på når noen av riggene kommer ut, skriver Pareto.
Kvalitet og utbytte
Meglerhuset anbefaler investorene å kjøpe aksjer i selskaper med høykvalitetsrigger, eller selskaper med ledelse av høy kvalitet.
Blant amerikanske selskaper tror Pareto at Transocean, Vantage Drilling, Pride og Rowan vil være vinneraksjene.
- I Norge er det Seadrill som utmerker seg. Selv om selskapet blir handlet med en premie, er flåten deres til misunnelse for hele bransjen og en attraktiv utbyttepolitikk kombinert med fusjons- og oppkjøpsaktivitet er også viktig. Alle riggselskapene ville gjort hva som helst for å sikre seg en flåte som Seadrill har, skriver Pareto.
Også riggselskapet Fred Olsen Energy ser attraktivt ut, mener Pareto.
Seadrill-aksjen (SDRL) sluttet på 134,70 kroner på Oslo Børs mandag.
Les også:
<b>- BP har enten løyet eller vært komplett inkompetente</b>
<b>- Nok en tabbe av BP-sjefen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.